Hlavní obsah

Schröder s Merkelovou bojovali do poslední chvíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NĚMECKO

Nervozita v Německu vrcholí. V neděli v osm hodin ráno se otevřou brány volebních místností, aby voliči v předčasných volbách rozhodli o nové vládě. Vyrovnaný souboj mezi sociálními a křesťanskými demokraty se ještě v sobotu snažili ovlivnit ve svůj prospěch hlavní aktéři Gerhard Schröder a Angela Merkelová.

Článek

Oba tak porušili německou tradici, že se kampaň těsně před hlasováním již nevede. Oba v sobotu navštívili nejlidnatnější německou zemi Severní Porýní-Vestfálsko - Merkelová přijela do Bonnu, Schröder do Recklinghausenu.

"Hlasujte pro změnu, protože Německo potřebuje nějakou budoucnost," řekla asi 7000 shromážděným Merkelová, která označila sociální demokraty za symbol nehybnosti a ujistila, že její křesťanští demokraté vědí, jak Německo opět posunout kupředu. Odsoudila neschopnost současné vlády bojovat proti nezaměstnanosti, která se přes sliby týká stále 4,7 miliónu Němců.

Kancléř v projevu k asi 10 000 lidí v Recklinghausenu vyzval obyvatele k účasti ve volbách, "ale jen s cílem hlasovat pro SPD (sociální demokraty)". Jako dříve odsoudil sociální nespravedlnost, kterou podle něj představují záměry konzervativního tábora v daňové oblasti. "Nelze připustit, aby šéf platil stejnou daňovou sazbu jako žena, která uklízí jeho kancelář. To je konec solidarity!" argumentoval Schröder.

Zhruba deset miliónů Němců, tedy na 20 procent voličů, stále neví, pro koho budou hlasovat, uvedl představitel agentury Infratest Richard Hilmer v dnešním tisku. Podobná situace podle něj v Německu před volbami nikdy dříve nebyla.

"Budeme bojovat do 7:59 nedělního rána," tedy do minuty před otevřením volebních místností, zdůraznila své odhodlání Claudia Rothová, představitelka Zelených, kteří stojí za Schröderem.

Výsledek nedělních voleb se očekává večer po uzavření volebních místností v 18:00 SELČ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám