Hlavní obsah

Na britských univerzitách působí extremisté

– LONDÝN
Novinky, ČTK, BBC, Guardian

Britský list The Guardian v pátek zveřejnil zprávu, že na řadě britských univerzit působí extremisté a extremistické organizace, jak islamistické, tak i ultrapravicová BNP. Uvedl i seznam třiceti škol. List se odvolal na zprávu střediska pro zpravodajský a bezpečnostní výzkum Brunelovy univerzity v Uxbridge, který bude zveřejněn příští týden.

Článek

"Jedná se o vážnou hrozbu. Odhalili jsme mnoho univerzit, kde dochází k podvratné činnosti, často bez vědomí vedení univerzit," řekl ředitel střediska Anthony Glees.

Vytkl profesorům a dalším představitelům škol, že se málo zajímají o názory a život svých studentů. "Právě v takovém prostředí mohou tyto skupiny bujet a nebýt odhaleny," dodal.

Cambridge i Oxford

Na seznamu se objevila i Cambridgeská univerzita, kde působí ultrapravicová BNP, a Oxfordská univerzita, kde působí radikální ochránci práv zvířat. Na Manchesterské univerzitě a na Londýnské škole ekonomiky jsou zase islamisté.

Zprávu odmítl zástupce muslimských studentů Wakkas Khan, podle něhož sice na školách jsou muslimové vyznávající radikální názory, ale nejsou organizování a nepředstavují nebezpečí. 

Britská ministryně školství Ruth Kellyová ve čtvrtek nařídil všem rektorům v zemi, aby s ohledem na červencové teroristické útoky v Londýně zasáhli proti extremistickým studentům. Oznámil to v době, kdy britský premiér Tony Blair hájí plány na posílení protiteroristických opatření a zpřísnění zákonů. Ochránci lidských práv totiž protestují proti tomu, že lidé podezřelí ze spáchání teroristických činů či jejich příprav mohou být zadržování ve vazbě delší dobu nebo deportování ze země bez soudu.

Blair pro tvrdší zákony

Blair řekl v rozhlasovém vysílání BBC: "Každá země v Evropě bude zpřísňovat svou legislativu." Kritizoval i nedostatečně přísný postup ve Spojeném království: "Nebyli jsme dost tvrdí ani dost efektivní, abychom lidem dali jasný signál, že nebudeme tolerovat lidi, kteří páchají teroristické činy nebo k nim podněcují."

Současně zdůraznil, že "lidé, kteří do Británie přicházejí a žádají třeba o občanství, musejí dodržovat zákony země a nepodněcovat lidi, aby šli a zabíjeli jiné nevinné lidi v Británii". Popřel, že by přitom lidská práva v Británii utrpěla újmu, jak se domnívají ochranci lidských práv.

Vyhoštění Alžířané mohou být mučeni

Ve čtvrtek Británie vyhostila sedm Alžířanů kvůli bezpečnostním důvodům. Podle zpráv z důvěrných zdrojů šlo o lidi, kteří byli údajně zapleteni do spiknutí, v němž měl být použit k teroristickým útokům ricin, které však soud očistil z tohoto podezření.

Jejich obhájci upozorňují, že mohou být ve své vlasti mučeni, neboť v Alžírsku se nedodržují mezinárodní dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám