Hlavní obsah

Bush: New Orleans znovu povstane

– NEW ORLEANS

Americký prezident George Bush navštívil v noci na pátek už počtvrté město New Orleans, které poničil hurikán Katrina. Opětovně přiznal selhání krizového systému v prvních dnech po úderu hurikánu. Slíbil, že vláda ponese většinu nákladů na rekonstrukci postižených oblastí. Obyvatelé se podle něj mají do města vrátit do půlky října.

Článek

Prezident opět připustil osobní odpovědnost za selhání krizového managementu. "Američané mají plné právo očekávat efektivnější reakci ve stavu nouze," řekl Bush.

"Jestliže federální vláda nesplní takovou povinnost, jsem já jako prezident za problém a jeho řešení zodpovědný," uvedl.

Vysvětlil, proč k selhání došlo: "Katrina nebyla normální hurikán a běžný krizový systém se s ním nemohl vyrovnat. Teď je jasné, že úkol takového rozsahu vyžaduje větší podíl federální moci a větší zapojení ozbrojených sil."

Přijdou další peníze

Bush zdůraznil nutnost obnovy města. "Není možné si představit Ameriku bez New Orleans, toto velké město zase povstane," řekl na náměstí Jackson ve Francouzské čtvrti vylidněného města.

Ohlásil i konkrétní pomoc. Vyhlásí se loterie na výstavbu nových domů. Kongres zatím uvolnil 60 miliard dolarů na pomoc a podle Bushe přijdou další peníze. Opoziční demokraté v Kongresu už hovoří o nutnosti "Marshallova plánu pro oblast (Mexického) zálivu".

Vláda pokryje většinu nákladů při opravě infrastruktury od silnic a mostů až po školy a vodovody. "V postižené oblasti musíme zajistit okamžitě stimuly pro investice, při nichž vznikají pracovní místa, v podobě půjček. Půjčky a daňové úlevy dostanou i malí podnikatelé," řekl Bush a zdůraznil, že se má pomoci podnikům, které provozují minority.

Reagoval tak na kritiku, že pomoc by byla rychlejší, kdyby nebyli hurikánem postiženi především chudí černoši. "Chudoba má své kořeny v historii rasové diskriminace, která celé generace odřízla od příležitostí, jež Amerika nabízí," poznamenal a vyzval k odstraňování tohoto problému.

Postupný návrat domů

Čtyřicet procent města stále zůstává zaplaveno špinavou vodou, která je kontaminována střevními bakteriemi, olovem a sloučeninami arsenu.

Přesto se podle starosty města Raye Nagina budou moci lidé už příští týden vracet zpět. Podle něj půjde o třetinu z 485 tisíc evakuovaných.

V pondělí se otevře čtvrť Algiers, další čtvrti se otevřou příští středu a pátek. Podle Nagina však stále přetrvávají problémy se zásobováním vodou a elektřinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zabil přes pět set lidí

Podle zpráv z noci na úterý si hurikán Katrina vyžádal nejméně 513 obětí, v Louisianě zabil 279 lidí, v sousedním Mississippi 218 osob, na Floridě 14...

Výběr článků

Načítám