Hlavní obsah

Hranice mezi Egyptem a Gazou je pod kontrolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFÁH

Palestinským a egyptským policistům se ve čtvrtej ráno podařilo z velké části obnovit kontrolu nad hranicí mezi pásmem Gazy a Egyptem. Chaos zde panoval od pondělí, kdy pásmo Gazy opustili izraelští vojáci. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Od pondělka, kdy se izraelští vojáci stáhli ze svých stanovišť na hranici, proudily do Egypta tisíce Palestinců, aby se setkaly s příbuznými a přáteli, zásobily se egyptským levným zbožím, ale také pašovaly zbraně. Ve středu Palestinci prorazili díru v betonové bezpečnostní zdi, aby si ještě usnadnili cestu, a v noci na dnešek byl s pomocí výbušniny proražen druhý takový otvor.

Palestinské a egyptské bezpečnostní síly nechávaly dění na hranici v podstatě volný průběh až do středy, kdy ji opět uzavřely. Byla obnovena činnost kontrolních stanovišť a nyní je povolován pouze návrat Palestinců do Gazy a cesty egyptských státních příslušníků zpět do Egypta. Silnici přetínající společnou hranici hlídá od dnešního rána 30 palestinských policistů a 20 egyptských pohraničníků.

Ve čtvrtek by měla být ochrana hranice posílena rozmístěním 750 příslušníků speciálních oddílů egyptské pohraniční stráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám