Hlavní obsah

OSN vyzvala k přijetí zákonů proti terorismu

NEW YORK

Nejvyšší představitelé světových mocností vyzvali ve středu v New Yorku k přijetí zákonů zakazujících podněcování terorismu. Vyšli tak do značné míry vstříc americkému prezidentovi Georgi Bushovi, jehož vystoupení dominovalo úvodu třídenního Světového summitu Organizace spojených národů. Dosud největším vrcholným setkáním v historii si světová organizace připomíná 60. výročí svého vzniku.

Článek

Bush se zaměřil na nutnost celosvětového boje proti terorismu a na odbourání bariér mezinárodního obchodu jako nejlepší cesty k překonání chudoby ve světě. Před představiteli zemí, z nichž řada odmítá americkou intervenci v Iráku, také vyzval OSN a její členské státy k podpoře iráckého lidu "na jeho cestě k demokracii".

Konkrétně pak Bush vyzval Radu bezpečnosti, aby zavázala všechny státy světa ke krokům proti jakémukoli podněcování terorismu, k pronásledování a vydávání osob usilujících o získání radioaktivních materiálů nebo obchodování s nimi. Zavázal se zároveň, že pokud se připojí ostatní státy, USA zruší veškerá cla, dotace a další bariéry při obchodu se zbožím a službami.

Rada bezpečnosti přijala dvě rezoluce

Bushovo přání částečně splnila Rada bezpečnosti, která na nezvyklém zasedání na nejvyšší úrovni jednomyslně schválila dvě rezoluce. Jednou z nich je právě dokument, který vyzývá vlády všech členských zemí, aby přijaly zákony zakazující podněcování kohokoli k páchání teroristických činů a neposkytovaly útočiště nikomu, kdo je podezřelý z takového jednání.

V grémiu OSN zasedli kromě Bushe i prezidenti Ruska a Číny a ministerští předsedové Británie a Francie - dalších čtyř stálých členů Rady bezpečnosti.

Druhá rezoluce, zaměřená především na Afriku, pak vyzývá OSN ke zvýšení úsilí při bránění tomu, aby vnitřní krize přerostly v ozbrojené konflikty a aby již urovnané konflikty znovu vzplály.

Telegraficky

  • Byla vytvořena nová instituce pro lidská práva - Mírotvorná komise - na pomoc státům po válečných konfliktech a vyzývá k mezinárodní spolupráci při ochraně civilního obyvatelstva vystaveného genocidě a válečným zločinům.
  • Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek George Bush dnes v sídle OSN jako první podepsali jménem svých zemí smlouvu o zabránění jadernému terorismu.
  • Na okraj summitu se Bush setkal s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Ten podpořil snahu zabránit Íránu, aby v rámci svého jaderného programu obohacoval uran. Čínský prezident také potvrdil závazek Pekingu snažit se přesvědčit Severní Koreu, aby se vzdala svého jaderného programu.
  • Bush se sešel také s izraelským premiérem Arielem Šaronem a ocenil jej za dokončený odsun Izraelců z palestinského pásma Gazy.
  • Premiér Paroubek se v New Yorku zúčastnil schůzky představitelů států, které přispívají do Fondu demokracie OSN. Česká republika zřízení Fondu demokracie od začátku podporovala a přispěla do něho jako jeden z prvních států 50 000 dolary.

Kvůli summitu, kterého se účastní na 175 hlav států a šéfů vlád, mezi nimi i český premiér Jiří Paroubek, byla v New Yorku přijata přísná bezpečnostní opatření. Rozmístěno je na 4000 policistů a příslušníků protiteroristických jednotek, kteří zcela uzavřeli některé ulice; nad městem jsou vytvořeny bezletové zóny.

Reklama

Související články

Summitu OSN předcházejí spory kvůli terorismu

V New Yorku nadchází vrcholné setkání OSN: od středy do pátku mají lídři 191 členských zemí v New Yorku dospět k zásadní shodě, jak pohnout největšími problémy...

Výběr článků

Načítám