Hlavní obsah

Policie v Gaze bojovala s rabujícími Palestinci

– GAZA
Právo, ČTK, BBC, sky

Příchod Palestinců do pásma Gazy, odkud se stáhl Izrael, provázely od noci na pondělí násilnosti. Hořely synagogy a rabovalo se. V úterý se proto pokusila zjednat pořádek palestinská policie. Zablokovala přístupové cesty a podnikla zátah na rabující v bývalých židovských osadách v pásmu Gazy.

Článek

Pořádkové síly se hlavně zaměřily na záchranu alespoň části nesmírně cenných skleníků, které tu po 38 let trvající izraelské okupaci zůstaly.

Na bleskovou návštěvu pásma Gazy přijel i premiér Ahmad Kurája, který Palestince vyzval, aby neničili zemědělskou výbavu. "Tyto skleníky jsou pro palestinský lid," řekl v osadě Neve Dekalim. "Nechceme, aby někdo poškodil něco, co pro náš lid může být užitečné."

Skleníky, jejichž zachování bylo součástí dohod, měly být klíčovou součástí palestinského plánu na přeměnu Gazy v prosperující území.

Palestinská vláda doufá, že technologicky velmi vyspělé skleníky poskytnou práci místním lidem a zisk z exportu pro místní ekonomiku.

Policisté rabující davy nezvládali

Zatímco Kurája procházel Neve Dekalimem, v osadě Gadid bylo rabování v plném proudu. Ani několik set palestinských policistů nestačilo na rabující dav, jemuž padl za oběť jeden ze skleníků. "Berou plastové desky, berou trubky, berou všechno, co se jim dostane do rukou," povzdychl si jeden z policistů s tím, že v mnoha případech jsou proti rabování bezmocní. Podle jeho slov 80 procent skleníků zůstává neporušených, ale rabující odnesli osvětlení, kabely a dráty.

Prodává se kov, cihly a kabely

Neve Dekalim a jiné osady však včera podle médií připomínal bzučící bazar, kde se lidé handrkují nad hromadami cihel, kusy kovu a dalším nasbíraným stavebním materiálem. Například šestnáctiletý Muhammad a jeho o rok mladší kamarád nešli do školy a raději se vydali do Neve Dekalimu.

"Do školy půjdeme zítra, teď není čas na učení," přiznal, zatímco spolu s kamarádem trhal ze zdí elektrické rozvody. Kabely se prodávají za 15 šekelů (80 korun), kilogram mědi za deset šekelů (50 Kč) a cihly za pět šekelů (25 korun) za kus.

Egypt se rozhodl uzavřít hranice s Gazou

S potížemi se včera potýkali i egyptští pohraničníci, jimž se ani druhý den nedařilo dostat pod kontrolu čilý ruch, který po odchodu Izraelců vypukl na hranici s Gazou. Egyptská a palestinská policie se včera dohodly, že do středečního večera uzavřou hranici a již v úterý večer začali na silnice přesunovat zátarasy, které měly automobilům zabránit dostat se k hranici.

V době, kdy byla hranice střežena židovskými vojáky, byla prakticky neprostupná. Nyní Palestinci ve zdech prorazili díry, případně přes ně šplhají, aby se dostali do Egypta a zásobili se levnými cigaretami, léky a sýrem.

Anketa

Bylo správné, že se Izrael stáhl z Gazy?
Ano
53 %
Ne
42 %
Nevím
5 %
Celkem hlasovalo 319 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám