Hlavní obsah

Bush se chystá do ulic New Orleansu

– WASHINGTON/NEW ORLEANS

Z funkce šéfa Federálního úřadu pro řízení záchranných prací (FEMA) odvolal ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff Michaela Browna, tvrdě kritizovaného za přehmaty při poskytování pomoci postiženým hurikánem Katrina. George Bush v neděli přijel od oblasti New Orleansu a v pondělí se hodlá poprvé projít i ulicemi města.

Článek

V New Orleansu pokračují záchranné práce, i když většina města je stále ještě pod vodou. Otevřeno bylo místní letiště, což by mělo zlepšit situaci v zásobování. Od úterý by přitom mělo soužit i osobní dopravě.

Situace se zlepšuje, počet mrtvých nepůjde podle posledních informací do tisíců. Hurikán si zatím vyžádal na 426 obětí, přičemž v Louisianě jich bylo 197. Vodu z města se zřejmě podaří odčerpat během čtyřiceti dní a ne až za 80 dnů, jak se uvádělo původně. Začal také úklid ulic města. "Vidíte uklízení ulic, vidíte lidi vycházet, lidé se už nemusí víc bát," sdělil v neděli jeden z řady dobrovolníků Norman Flowers. V pondělí také začnou postřiky proti moskytům. 

V neděli se proto upustilo od násilné evakuace obyvatel, kterou nařídil v úterý starosta města. Policisté budou chodit dům od domu a informovat obyvatele, že mají odejít, ale nebudou proti nim používat násilí.

Záchranné práce řídí voják

Bush odvolal z funkce šéfa Federálního úřadu pro řízení záchranných prací (FEMA) odvolal ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff Michaela Browna. Nahradil ho viceadmirál Thad Allen. Loajální republikán Brown, který neměl zkušenosti v oboru - působil dřív v Mezinárodním sdružení chovatelů arabských koní - se stal pro prezidenta George W. Bushe neúnosným břemenem.

Sám Bush čelí pádu svých celkových preferencí, jež poprvé klesly na 38 procent, přičemž 52 procentům Američanů se nelíbí, jak na pohromu zareagoval. S cílem minimalizovat politické škody, vydal se Bush včera již potřetí do Mississippi a Louisiany, kde měl v plánu i přenocovat.

"Vedení této země přijalo skvělé rozhodnutí, když pověřilo řízením možná nejdramatičtější obnovy v amerických dějinách vojenského velitele," prohlásil Aaron Broussard, šéf neworleanského obvodu Jefferson, který byl velmi kritický k postupu federální vlády.

Americký Červený kříž uvedl, že potřebuje na 40 000 dalších dobrovolníků, kteří by rozdělovali jídlo, šaty a starali se o nouzová přístřeší pro lidi evakuovaní z města. "Toto je katastrofa takového rozsahu a významu, že se nevyřeší za pár týdnů nebo pár měsíců," uvedl k největšímu náboru dobrovolníků v 125leté historii amerického Červeného kříže jeho mluvčí John Degnan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám