Hlavní obsah

Al-Kajdá chtěla zabít Tonyho Blaira

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Teroristé napojení na mezinárodní síť al-Kajdá chtěli v červnu 2002 při oslavách 50. výročí nástupu britské královny Alžběty II. na trůn spáchat v Londýně atentát na premiéra Tonyho Blaira. Uvedl to ve svých vzpomínkách - citovaných nedělníkem News of the World - bývalý velitel londýnské Metropolitní policie John Stevens.

Článek

Podle Stevense, který byl ve funkci pět let až do začátku letošního roku, měly bezpečnostní služby k dispozici přesné a věrohodné informace, podle nichž chtěli spiklenci nasadit proti Blairovi a jeho manželce Cherie odstřelovače během slavnostního pochodu k Buckinghamskému paláci.

Jakmile Stevens získal tyto informace, šel ihned za Blairem do jeho sídla na Downing Street, aby jej varoval. "Slouží mu ke cti, že okamžitě prohlásil, že staví svou službu nad osobní bezpečnost a že má v úmyslu se oslav zúčastnit, jak bylo plánováno. Stejně rezolutní byla i Cherie," poznamenal Stevens. Blair i jeho žena si podle nedělníku dokonce odmítli vzít neprůstřelné vesty.

"Cloumala mnou nervozita, když se slavnostní průvod přibližoval," přiznal bývalý šéf policie. Nakonec však k žádnému útoku nedošlo, což připsal kvalitě zpravodajské práce a přijatým bezpečnostním opatřením. Při ceremonii v Londýně Blaira se ženou obklopovali "tajně ozbrojení" policisté.

Jak Downing Street, tak Metropolitní policie odmítly v sobotu večer zprávu komentovat s odůvodněním, že se nevyjadřují k bezpečnostním otázkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám