Hlavní obsah

USA si připomněly atentáty z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V neděli uplynuly čtyři roky od teroristických útoků spáchaných unesenými civilními letadly v New Yorku a ve Washingtonu 11. září 2001. USA tehdy zažily nejhorší atentáty na své půdě. Vyžádaly si asi tři tisíce obětí na životech. U příležitosti smutného výročí se v New Yorku a Washingtonu sešly tisícovky lidí.

Článek

V New Yorku se již tradičně vzpomněly oběti teroristických útoků. V 08:46 místního času (14:46 SELČ), kdy první unesené letadlo narazilo do věže WTC, se držela minuta ticha. Minutu ticha držel také prezident George Bush. Následně se četla jména obětí útoku.

Výzvou k míru si výročí připomněl rovněž papež Benedikt XVI. Všichni lidé by podle něj měli "odsoudit nenávist a stavět svět, který by byl založen na spravedlnosti, solidaritě a míru," vzkázal pontifik ze svého letního sídla v Castel Gandolfo nedaleko Říma.

Podle newyorského starosty Michaela Bloomberga se při ceremonii na Ground Zero připomenuly i oběti letošních atentátů v Londýně, v Šarm aš-Šajchu a před třemi lety na Bali.

Ve Washingtonu, kde 11. září narazilo do budovy Pentagonu další unesené letadlo, se bude konat Freedom Walk (Pochod svobody), který pořádá ministerstvo obrany. Má se ho zúčastnit několik tisíc lidí.

Atentáty v roce 2001 přiměly politiky ke shodě, že je potřeba zemi před případnými dalšími útoky ochránit. Demokraté i republikáni spolupracovali na vytvoření ministerstva vnitřní bezpečnosti a schválili miliardy dolarů na protiteroristická opatření. Atentáty změnily americkou politiku doma i v zahraničí. Vláda USA vedla s odkazem na 11. září války v Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám