Hlavní obsah

Izraelská armáda ukončila okupaci Gazy

JERUZALÉM

Izraelská armáda v neděli slavnostní ceremonií symbolicky ukončila 38 let okupace pásma Gazy. Na velitelství v osadě Neve Dekalim stáhla krátce před 18:00 SELČ ze stožáru poslední vlajku. Vojenské jednotky by měly pásmo Gazy opustit v následujících hodinách; poslední izraelský voják odejde z tohoto palestinského území v pondělí ráno.

Článek

Ve vládním prohlášení se také uvádí, že kabinet vydal souhlas se stažením vojáků z hraničního přechodu mezi pásmem Gazy a Egyptem, kde se od soboty rozmísťují egyptští pohraničníci.

Začíná tak poslední fáze plánu izraelského premiéra Ariela Šarona na vyklizení části obsazených palestinských území, která následuje po odchodu osmi až devíti tisíc židovských osadníků.

Kabinetu zbývá ovšem rozhodnout ještě o osudu synagog, které měly být podle původního plánu zbořeny. Kvůli ostrému odporu židovských věřících se ale podle listu Haarec v kabinetu rýsuje většina pro návrh ministra obrany Šaula Mofase, aby byly synagogy ušetřeny.

Haarec předpokládá, že stahování bude dovršeno v pondělí ráno. Pokud by ale naopak zvítězila myšlenka zboření synagog, mohl by se až do úterý zpozdit odsun izraelské armády, upozornil izraelský list Jerusalem Post.

Během víkendu izraelská armáda údajně z pásma Gazy odvezla logistickou infrastrukturu. V pásmu Gazy je prý rozmístěno téměř 3000 izraelských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám