Hlavní obsah

Hladovkářům z Guantánama nasazeny žaludeční sondy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Žaludeční sondou krmí americká armáda 13 vězňů z celkem 87 zajatců z Guantánama, kteří drží protestní hladovku. Někteří z devíti desítek hladovkářů už nejedli měsíc, další odmítli nejméně devět po sobě následujících jídel, říká mluvčí armády USA Justin Behrens.

Článek

Patnáct hladovkářů bylo hospitalizováno a 13 z nich je vyživováno uměle, dodal Behrens s tím, že jejich stav je stabilizován. Téměř devět desítky osob drží hladovku už od července. Sami vězni tvrdí, že nejí asi 210 zadržovaných. [celá zpráva]

Britský právník Clive Stafford-Smith, který zastupuje šestatřicetiletého Brita Omara Deghayese v pátek varoval, že jeho klient je odhodlán zemřít. "Jsou zoufalí. Jsou tam tři roky. Slíbili jim, že budou dodržovány Ženevské konvence, že dojde ke změnám, ale bohužel to americká vláda porušila," konstatoval k důvodům protestů.

Mluvčí věznice Guantánamo Jeff Weir uvedl, že armáda nepřipustí, aby hladovka ohrozila život vězňů. "V zásadě když přestanete jíst a několik týdnů nebo měsíců počkáte, bude to pomalá forma sebevraždy," řekl Weir britské BBC. "Žádná věznice na světě úmyslně nenechá lidi spáchat sebevraždu, a proto to nedovolíme ani my."

Weir dodal, že nezná důvod hladovky. "Zatím to vypadá jako milión různých důvodů, které všichni mají. Ten největší se zdá být, že tak chtějí protestovat proti pokračující vazbě. Jejich budoucnost je nejasná z právního hlediska, takže se snaží zjistit, co přesně jejich budoucnost zahrnuje."

Americká armáda otevřela věznici na Guantánamu v lednu 2002 a v současnosti v ní je zadržováno na 520 lidí ze 40 zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám