Hlavní obsah

Prezident Chirac propuštěn z nemocnice

Právo, DPA, BBC, nek
PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac byl v pátek propuštěn z nemocnice, kam byl před týdnem převezen s poruchou vidění na jednom oku, způsobenou malou cévní příhodou.Budovu pařížské vojenské kliniky Val-de-Grace opustil pěšky a s úsměvem na tváři v doprovodu manželky Bernadette a lékařů, načež se pozdravil s novináři. "Cítím se velmi dobře," prohlásil Chirac, který koncem listopadu oslaví 73. narozeniny.

Článek

Lékaři mu však radili, aby byl nejméně dva týdny "rozumný", nepřetěžoval se a dopřál si co nejvíce odpočinku. "Budu rozumný, jak to jen půjde. Jsem disciplinovaný," ujistil Chirac, který zároveň potvrdil, že nepojede příští týden na summit OSN do New Yorku. Lékaři mu zároveň doporučili, aby v nadcházejících šesti týdnech zdržel cestování letadlem.

Prezident neodpověděl na žádnou otázku médií. Popošel ale k novinářům a poté i k zástupu čekajících příznivců, kteří jej vítali voláním "Chirac, Chirac". S některými si potřásl rukou.

Nemocnice v oficiální zprávě po propuštění Chiraka sdělila, že jeho zdravotní stav je po sérii vyšetření a osmidenním lékařském pozorování "velmi uspokojivý" a že prezident je práceschopný. Komuniké ani tentokrát neupřesňovalo, kde cévní porucha nastala, ale podle lékařů, kteří je komentovali, to mohlo být v mozku.

Spekulace vypluly na povrch

Chirakův pobyt v nemocnici vyvolal řadu spekulací ohledně jeho stavu. Tisk v této souvislosti připomněl, že bývalí prezidenti Francois Mitterrand a Georges Pompidou trpěli vážnými nemocemi, které však před veřejností několik let tajili.

Dohady nastaly také ohledně případné Chirakovy další prezidentské kandidatury za dva roky. Šéf Elysejského paláce, který stojí v čele země od roku 1995, se dosud nevyjádřil, zda se bude ucházet o třetí mandát. Komentátoři se však shodují, že jeho vyhlídky se nynější hospitalizací snížily.

V Chirakově straně - Svazu pro lidové hnutí (UMP) - již propukl skrytý boj o kandidaturu za toto pravicové uskupení. Své ambice otevřeně hlásá ministr vnitra Nicolas Sarkozy, naděje si však dělá i premiér Dominique de Villepin.

Reklama

Související články

Chirac v nemocnici po malé cévní příhodě

Francouzský prezident Jacques Chirac je hospitalizován ve vojenské nemocnici v Paříži. Zřejmě utrpěl menší cévní příhodu, která mu způsobila určité zrakové...

Výběr článků

Načítám