Hlavní obsah

Šéf záchranářů radikálně snížil počet obětí hurikánu

NEW ORLEANS

První oficiální statistiky mrtvých z New Orleans zničeném hurikánem Katrina jsou nižší, než se předpokládalo. Uvedl to v pátek šéf záchranných prací Terry Ebbert. Podle něj se nepohybuje počet obětí v desítkách tisíc, ale spíše ve stovkách.

Článek

Ebbert zdůraznil, že může být tak optimistický díky nejnovějším zprávám z terénu. Vše popsal: "Nebudou to katastrofické ztráty na životech". Počet obětí řádění hurikánu není zatím znám. Například radnice v New Orleans odhaduje počet zabitých na více než deset tisíc. Úřady přichystaly na těla kolem 25 tisíc speciálních vaků. Ebber uvedl, že v tomto srovnání jsou následky "relativně malé".

Mississippi stále hlásí 201 mrtvých a Louisiana 118. Tragické statistiky se tak budou pohybovat v několika stovkách. Například márnice St. Gabriel je denně schopná přijmout 5 tisíc těl, zatím jich má 140.

Epidemiologové ale varují, že mrtvých může ještě přibývat. Záleží na tom, jak rychle se podaří metropoli evakuovat. Kvůli kontaminovanému životnímu prostředí, zejména vodě, hrozí šíření smrtelných nemocí. Úřady proto v pátek zahájily násilnou evakuaci.

Materiální škody způsobené hurikánem se vyšplahly na 52 mld. USD (asi 1,25 bil. Kč). Česká republika zatím do oblastí USA postižených hurikánem Katrina humanitární pomoc posílat nebude - 25 mil. Kč schválených vládou Američané využijí zřejmě až v dalších týdnech, řekl podle ČTK premiér Jiří Paroubek po setkání s velvyslancem USA v Praze Williamem Cabanissem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám