Hlavní obsah

Arnold Schwarzenegger odmítne sňatky homosexuálů

SAN FRANCISCO

Kalifornský guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger je pevně rozhodnutý nenechat projít zákon o uzavírání manželství lidí stejného pohlaví, který v úterý schválil těsnou většinou zákonodárný sbor v tomto státě.

Článek

Vede jej k tomu údajně "úcta k názoru veřejnosti". "Rozhodnout musí soudy nebo přímo voliči, nikoli zákonodárný sbor kontrolovaný demokraty," uvedl guvernér, jehož veto se všeobecně očekávalo. Jeho tisková mluvčí Margita Thompsonová však dodala, že podle guvernéra si homosexuální páry zaslouží plnou ochranu podle zákona a neměly by být diskriminovány kvůli svým vztahům.

Ale vzhledem k tomu, že voliči v Kalifornii před pěti lety schválili zákon, který definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou, musí být otázka manželství lidí stejného pohlaví předložena opět voličům v referendu, nebo o tom musí rozhodnout soud. "Nemůžeme mít systém, kde by lidé něco odhlasovali, a zákonodárci by jejich rozhodnutí zrušili," prohlásila Thompsonová. Demokrati připouštějí, že zákon o manželství homosexuálů byl spíše symbolický krok a že ani nečekali podporu od Schwarzeneggera.

Podle republikána Waynea Johnsona je nepředstavitelné, že by Schwarzenegger zákon podepsal, protože jeho popularita má klesající tendenci a nyní ho podporují jen republikáni. A mezi jeho stoupenci je jen málo lidí, kteří jsou pro tento zákon. Podle posledního průzkumu veřejného mínění by Schwarzeneggera nepodpořilo 56 procent lidí, kdyby se rozhodl opět kandidovat. Guvernér má na vetování zákona čas až do 19. října.

Obránci práv menšin však Schwarzeneggera obvinili ze zrady nonkonformních postojů, které mu pomohly v roce 2003 do guvernérského křesla. "Chce se zalíbit extrémní pravici, s jejíž pomocí ovšem zvolen nebyl. Na republikána dostal rekordní počet hlasů od gayů a lesbiček, nyní nás ale zaprodal," nechal se slyšet ředitel organizace Equality California Geoff Kors, která za nový zákon lobbovala.

Pokud by obyvatelé Kalifornie nakonec se zákonem souhlasili, stala by se prvním americkým státem, který by legalizoval homosexuální manželství prostřednictvím zákonodárného sboru. V Massachusetts se tak stalo rozhodnutím soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám