Hlavní obsah

V New Orleans začala nucená evakuace

WASHINGTON

Policisté podporovaní vojáky začali v noci na pátek ze zaplaveného New Orleans násilím vystěhovávat obyvatele, kteří odmítli odejít. Násilné vystěhování nařídil starosta Ray Nagin už v úterý večer, záchranáři však nejprve odváželi lidi, kteří odejít chtěli.

Článek

Evakuace byla nařízena ze zdravotních důvodů, protože ve vodě se rozšířila střevní bakterie Escheria coli a některé další druhy mikrobů. [celá zpráva]. Infekci podlehlo už několik lidí.

Opustit město odmítlo na 10 000 lidí. Někteří z nich se tento týden  podřídili rozkazu dobrovolně, jiným musela být nasazena pouta. Velitel neworleanské policie Eddie Compass ale řekl, že se bude uplatňovat "citlivý" přístup: "Nebudeme tvrdí, budeme používat minimální množství síly."

"Někteří lidé se schovávají a nechtějí odejít, protože tam nechtějí nechat svá domácí zvířata," řekl obyvatel města Adrian Tate, který musel při evakuaci nechat doma svého pitbulla. Policie nyní dala svolení skupinám na ochranu zvířat, aby hledaly ve městě opuštěná zvířata. Obrátilo se na ně 3500 lidí postrádajících svá zvířata.

"Řekl bych, že ti, kdo chtěli odejít, jsou většinou již pryč," řekl detektiv James Imbrogglio. "Ještě asi někteří zůstali. Dnes prověříme poslední oblasti, které jsou pod vodou a tím to, doufejme, skončí."

Zprávy však uvádějí, že lidé jsou stále i ve sportovní hale Superdome, kam utekli před hurikánem. Evakuace probíhá velmi pomalu.

Senát uvolnil peníze

Americký Senát ve čtvrtek jednomyslně odsouhlasil požadavek prezidenta George Bushe na uvolnění dalších 51,8 miliardy dolarů na pomoc oblastem postiženým hurikánem Katrina. Už předtím prošel dolní komorou Kongresu, když s ním souhlasilo 411 členů Sněmovny reprezentantů a pouhých 11 bylo proti. Minulý týden schválil Kongres mimořádnou pomoc ve výši 10,5 miliardy dolarů, která však nestačí.

Týden po řádění hurikánu Katrina odhadl demokratický senátor Harry Reid, že celkové náklady federální vlády mohou dosáhnout až 150 miliard dolarů.  Američané už věnovali ve sbírkách obětem hurikánu přes 500 miliónů dolarů.

S rychlostí pomoci jsou však mnozí nespokojeni. Výzkum ukázal, že si 66 procent Afroameričanů myslí, že pomoc by byla rychlejší, kdyby oběťmi byli bílí spoluobčané. Ke kritice pomalé pomoci se připojil i bývalý ministr zahraničí Colin Powell. V televizi uvedl, že nechápe, proč nebylo před příchodem hurikánu provedeno více přípravných prací.

Čeká se nárůst počtu obětí

Odčerpávání vody sice pokračuje pomalu, i tak však přibývá nálezů mrtvých těl. Záchranáři uvedli, že se jim však zatím nevěnují, protože se soustředí na živé. Podle poslední oficiální bilance je v New Orleansu mrtvých 118 osob. Rybáři ve čtvrtek nalezli 14 mrtvých v opuštěné nemocnici na východě města. Již před tím bylo objeveno na 30 mrtvých těl v jednom místním sanatoriu. [celá zpráva]

Některé odhady však uvádějí, že obětí mohou být tisíce.  V bývalém velkém skladu ve městě St. Gabriel v Louisianě byla vybudována improvizovaná márnice pro pět tisíc lidí. Přibývají v ní těla obětí hurikánu, který má dosud na svědomí 334 osoby. Šéflékař státu Louisiana Louis Cataldie se však nebojí, že mrtvých bude tolik: "Připravujeme se na nejhorší, ale věříme v nejlepší."  Uvádí příklad Superdome, kde se hovořilo o dvou stech obětí, ale nakonec jich bylo jen deset.

Do města také bylo posláno 25 tisíc vaků na mrtvá těla.  Tuto zprávu zdravotnických úřadů státu Louisiana odmítl komentovat mluvčí Bílého domu Scott McClellan. Nechtěl hovořit ani o počtu obětí hurikánu.

Modlitby za oběti

Americký prezident George Bush vyhlásil na 16. září den modliteb a vzpomínek na oběti hurikánu Katrina. Každé postižené rodině zároveň přislíbil počáteční pomoc ve výši 2000 dolarů. Prezident také požádal všechny týmy, které na zasažených místech pátrají po mrtvých tělech, aby s nimi nakládaly s "úctou a respektem". Nezmínil se ale o doporučení Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA) médiím, aby nerozšiřovala záběry těl, které plavou na hladině v zaplaveném New Orleansu nebo leží opuštěna v ulicích.

Ve čtvrtek do tohoto města zavítal viceprezident Dick Cheney, jenž při cestě po postižených oblastech sleduje pokrok při zajišťování pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrtulníky už evakuují obyvatele New Orleansu

Zhruba 100 hodin po úderu ničivého hurikánu Katrina začala v sobotu konečně ve větším rozsahu evakuace tisíců lidí, uvězněných v New Orleansu. Jak oznámila...

Výběr článků

Načítám