Hlavní obsah

V sanatoriu v New Orleansu nalezeny desítky mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Záchranáři nalezli 30 mrtvých v sanatoriu na předměstí amerického New Orleansu, kde policie pokračuje v odvážení tisíců lidí ze zatopeného města. I když dosud nezačala s násilnou evakuací, postupuje mnohem důrazněji.

Článek

Šerif předměstí St. Bernard Parish na východním okraji New Orleansu televizi CNN řekl, že více než 30 mrtvých těl bylo nalezeno v sanatoriu v části předměstí, která byla nejhůře postižena hurikánem a následujícími záplavami. Ze sanatoria bylo zachráněno 40 až 50 pacientů.

Ve středu večer bylo oficiálně potvrzeno ve státě Louisiana 83 mrtvých, ale úřady se obávají tisíců obětí. Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA) má v Louisianě připraveno na 25 tisíc  vaků na mrtvoly. Uvedl to mluvčí louisianského ministerstva zdravotnictví Bob Johannessen. Kapacita provizorní márnice v St. Gabriel asi 100 kilometrů od New Orleansu byla zvýšena z 1000 na 5000 těl.

Evakuace probíhá klidně

Podle šéfa neworleanské policie Eddieho Compasse ve městě čekají na pomoc a evakuaci stále ještě tisíce lidí. Někteří však odmítají uposlechnout příkazu starosty Ray Nagina k povinné evakuaci. "Ti, kdo nechtějí, abychom je našli, se schovávají," řekl záchranář Gregg Brown.

Zatím však nebyl nikdo evakuován násilím. A také dosud není jasné, jak by starostovo nařízení mělo být v praxi provedeno. Policisté i vojáci však používají nepřehlédnutelnou hrozbu silou.

"Přede dveřmi se objevili mladíci s automaty M-16 a řekli mi, že musím odejít," řekl Patrick McCarty, který vlastní několik domů ve čtvrti Lower Garden District. "I když neříkají, že vás zatknou, závěr je jasný."

Velení vojenských jednotek také uvedlo, že nemá v plánu používat sílu. Národní garda uvedla, že nedostává rozkazy od starosty. I policie ještě není k takovému kroku připravena.

Zamořená voda

První vládní testy vody v New Orleansu ve středu potvrdily, že množství bakterií množících se ve splašcích je desetkrát vyšší než přípustná míra. Šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Julie Gerberdingová varovala lidi v New Orleansu, aby se vody ani nedotýkali. "Jestli jste ještě město neopustili, musíte to udělat," řekla.

Zdroj: NOVINKY/Ondřej Krynek s použitím foto od Google

Federální úřady stále řeší, kam umístit desítky tisíc uprchlíků. Nabídku vlády USA umístit 4000 z nich na dvě luxusní lodě Ecstasy a Sensation sami postižení odmítli. Podle úřadu pro mimořádné situace (FEMA) se stále bojí vody. Pobyt na volném moři, v uzavřeném prostoru je tak oprávněně děsí.

Vysušení New Orleansu bude trvat od 24 do 80 dní. Vše záleží na tom, jak byly jednotlivé čtvrti zaplavené. Bez práce se ocitne více než 400 tisíc lidí.

Američané: Bush selhal

Do oblastí postižených hurikánem Katrina se dnes vydá viceprezident Richard Cheney a další ministři kritizované administrativy prezidenta George W. Bushe. Podle průzkumu televize CNN a listu USA Today považuje 42 procent Američanů reakci Bushe na celou krizi za špatnou či hroznou. Naopak 35 procent si myslí, že postupoval dobře či skvěle.

Český občan, jenž dlouhodobě žil ve městě Slidell v Louisianě, které postihl pustošivý hurikán Katrina, je s největší pravděpodobností na živu. Místní úřady totiž nemají záznam o žádném úmrtí v dané lokalitě.

"Je tedy velká naděje, že žije," sdělil ve středu Právu Michal Bucháček ztiskového odboru ministerstva zahraničí (MZV). [celá zpráva]

Rady MZV ČR

Postižené oblasti:

  • Louisiana: města New Orleans a Sildell
  • Mississippi: města Gulfport a Biloxi
  • Alabama: město Mobile
  • Florida: pobřeží v západní, horizontální části státu, tzv. Florida Panhandle

Pohřešování osob hlaste:

Zdroj MZV 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám