Hlavní obsah

OSN: chudým se žije hůře než před 15 lety

NEW YORK

Mnohé nejchudší země světa jsou na tom ještě hůře než před 15 lety. Konstatovala to ve středu Organizace spojených národů (OSN) s tím, že politici velmocí jen slibují, ale závazky neplní. Mezi 18 státy, kde se lidem žije nejhůře, je 12 z Afriky.

Článek

Vůbec nejtěžší život je nyní v Nigeru zasaženém katastrofálním suchem, které doprovází hladomor. [celá zpráva]

OSN chce na summitu plánovaném na příští týden jednat o zlepšení postavení právě těch nejchudších. Vyzývá mimo jiné ke změně struktury humanitární pomoci a uvolnění celních bariér.

HIV, chudoba a války

Pořadí na konci pomyslného žebříčku nejchudších se prakticky nemění. Jsou na tom většinou hůře než v roce 1990. V 18 státech nyní strádá 460 miliónů osob - 12 afrických zemích doplatilo na epidemii HIV/AIDS; zbylých šest se nachází na území bývalého Sovětského svazu, mj. jde o Tádžikistán a Ukrajinu.

Vedle nemocí a chudoby zhoršují život obyvatel zejména válečné konflikty. Ze 32 zemí umístěných na konci statistik se ve 22 v posledních letech bojovalo.

Zpráva však konstatuje i určitá zlepšení. Patří mezi ně snížení dětské úmrtnosti ve Vietnamu a zvýšení přístupu ke vzdělání pro děti v Bangladéši.

Nejlépe se podle OSN žije v Norsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám