Hlavní obsah

Pád letadla v Indonésii si vyžádal 140 mrtvých

JAKARTA

Indonéské letadlo nízkonákladové společnosti Mandala se zřítilo v pondělí na severu ostrova Sumatra. Dopravní Boeing 737-200 se 117 lidmi na palubě havaroval krátce po startu. Okamžitě začal hořel. Nehodu údajně přežilo několik ze 112 pasažérů. Více než třicet lidí zahynulo na zemi, neboť stroj dopadl do hustě obydleného předměstí.

Článek

Že v letadle bylo spolu s posádkou 117 osob, uvedl v rozhlasovém vystoupení ministr dopravy Hatta Rajasa. Podle něj všichni zahynuli. První zprávy uváděly, že na palubě letadla bylo 109 osob, místní televize Metro TV spekulovala až o 190 cestujících.

Mezi oběťmi je podle agentury AP i guvernér provincie Severní Sumatra, který mířil do Jakarty na schůzku s prezidentem.

Několik cestujících prý přežilo

Světové agentury však uvedly s odvoláním na záchranáře, že několik cestujících - 2 až 9 - přežilo a s těžkými zraněními je převezli do nemocice, kde skončilo dalších 30 osob.

Generálmajor Asril Hamzah Tanjung , jenž je ředitelem Mandaly vlastněné armádou, uvedl, že očekává vysoký počet obětí na zemi, možná až sto. Část letadla dopadla mezi domy na rušnou dopravní tepnu.

Místní novinář uvedl: "Kolem deseti domů začalo hořet stejně jako šest minibusů. Letadlo se rozpadlo na kusy, mohli jsme z něj vidět jen ocas. Přijel jsem na místo deset minut po nehodě. Spálená těla ležela všude kolem."

Podle lékaře působícího na místě bylo zatím nalezeno 60 mrtvých těl. "Měli jsem potíže vyzvednout těla kvůli horku," dodal lékař Syahrial Anas.

Havárie po startu

Boeing 737 -200 letící do Jakarty startoval z letiště v Medanu a havaroval zhruba půl kilometru od rozjezdové dráhy, kde se podle svědků vzňal. Letiště v Medanu, největším městě na ostrově Sumatra, leží blízko centra města a obklopují ho hustě obydlené čtvrti.

Svědek Rizal uvedl, že letadlo smetlo několik domů ve čtvrti  Padang Bulan. Zasaženo bylo i několik aut projíždějících okolo, která se též vzňala. "Viděl jsem černý dým z havarovaného letadla vinoucí se ve vzduchu. Na místě bylo mnoho požárních vozů," dodal ještě Rizal.

Stroj byl starý 25 let, letos v červnu prošel kontrolou a sloužit měl do roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám