Hlavní obsah

Bush: výsledky záchranných prací nejsou přijatelné

NEW ORLEANS

I prezident George Bush už přiznal, že výsledky záchranných prací v oblasti zasažené hurikánem nejsou přijatelné. Potřebuji policejní posily, potřebuji další jednotky a autobusy, řekl v pátek rozzlobený starosta New Orleans Ray Nagin. Z města se chtějí dostat tisíce lidí. V pátek dopoledne se v jihozápadní části města ozvalo několik explozí - pravděpodobně železničních vagónů - a střelba.

Článek

"Milióny tun jídla a vody jsou na cestě k obětem hurikánu...ale výsledky záchranných prací nejsou přijatelné," prohlásil Bush. "Mnoho lidí tvrdě pracuje, aby pomohli těm, kteří byli zasaženi. A já chci těmto lidem poděkovat za jejich snahu," dodal.

Bush v pátek v Mobile ve státě Alabama zahájil návštěvu oblastí postižených hurikánem. Před tím, než nastoupil do vrtulníku, přislíbil při setkání s guvernéry Mississippi a Alabamy znovuzavedení pořádku do New Orleansu a jeho obnovení. Do New Orleansu také dorazil velký vojenský konvoj s pomocí.

Starosta New Orleans zuří

"Tady umřely tisíce lidí a další umírají a my nezvládneme zorganizovat pomoc? Někdo si, sakra, musí sednout do letadla, přiletět a vyřešit to na místě!" řekl Nagin. Někteří policisté prý úplně přestali chodit do služby a zbytek oslabeného sboru situaci nezvládá. 

Louisianská guvernérka Kathleen Blanco varovala rabující gangy, že vojáci už dorazili do města a další jsou na cestě. "Tyto jednotky vědí, jak střílet a zabíjet a jsou více než ochotny to dělat, když to bude nutné," prohlásila v pátek.

I evakuaci běžných civilistů provázely násilnosti. Dohlížely na ní stovky silně ozbrojených policistů a vojáků. Mnoho lidí například odmítalo opustit své psy; zvířata ale do speciálně přistavených autobusů nemohla. Nově vyčleněné kryté sportoviště Astrodome v Houstonu navíc pro všechny nestačí. Policie jej ve čtvrtek uzavřela kvůli bezpečnosti. Kapacita je beznadějně vyčerpána a hrozí vypuknutí nejrůznějších infekčních nemocí.

Úřady teď řeší, kde ubytovat tisíce bezprizorních osob, většinou afroamerických rodin s dětmi. Nabídku pomoci vyslalo město San Antonio, vzdálené od Houstonu více než 360 kilometrů. Zoufalé uprchlíky tak čekala nová cesta.

Uvěznění jako zvířata

V samotném New Orleans záchranáři pokračují ve vyprošťování lidí, kteří již několik dní pobývají na střechách svých domů. Jiná úniková cesta než vzduchem pro ně nepřichází v úvahu.

Policie a armáda přiznávají, že se do nějakých oblastí ještě vůbec nedostaly. Tisková agentura AP situaci trosečníků nazvala - Uvěznění jako zvířata. Strádající žijí mezi špinavou vodou, tunami odpadků a hnijícími těly obětí. Nemají potraviny, pitnou vodu, oblečení. [celá zpráva]

Rabování a znásilňování

Úřady přiznaly, že bezpečnostní situace v New Orleans se vyhrotila. Majetek zanechaný bez dozoru přilákal stovky nenechavých lidí. Jsou rabovány obchody, stovky lidí se nastěhovaly do cizích bytů.

Foto: NOVINKY/Ondřej Krynek s použitím foto od Google

Policisté dokonce varovali novinářky pracující v oblasti a turistky, aby nechodily bez doprovodu do zničených oblastí. Ty nyní z části převzaly gangy mladých, které hromadně znásilňují ženy, kradou a vypalují domy. V ulicích se pravidelně ozývá střelba.

V metropoli nyní operují tisíce členů bezpečnostních sil, jen zmíněná Národní garda počítá  s nasazením celkem 2800 svých lidí. [celá zpráva]

Anketa

Přispějete finančně na pomoc lidem v New Orleans?
Ano
10,3 %
Ne
89,7 %
Celkem hlasovalo 3394 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého...

Ropa přesáhla cenu 70 USD za barel

Cena americké ropy v Singapuru vyskočila v pondělí ráno o 4,67 dolaru na rekordních 70,80 dolaru za barel. Obavy na trhu vyvolal hurikán Katrina, který...

Výběr článků

Načítám