Hlavní obsah

Autonomní oblast Tibet je 40 let pod čínskou správou

Novinky, DPA, Stanislav Dvořák
LHASA

Před čtyřiceti lety byla vyhlášena automnomní oblast Tibet pod čínskou správou. Tibetští exulanti však považují za Tibet staré území, které zabírá plocha třikrát větší než dnešní čínská autonomie. Budoucnost Tibetu je nejistá.

Článek

Když komunistická Čína pohltila tisíce let starou horskou říší, rozdělila ji na správní celky. Za autonomní byla prohlášena pouze centrální oblast zvaná "Tsang". Ostatní části se rozpustily v čínské území.

Zasedl první lidový sněm v Tibetu a pekingský tisk psal, že osvobozený lid "měl v očích slzy dojetí". Exulanti na to mají samozřejmě jiný názor. Jejich slzy jsou spíše způsobeny zklamáním a smutkem ze ztráty vlasti.

Dalajláma a Čína

Vše začalo invazí čínské armády v roce 1950. Následovalo několik lidových povstání, která skončila neúspěšně. Vůdce Tibeťanů Dalajláma se v roce 1959 uchýlil do indického exilu. Dnes je obrovskou celebritou a má velký podíl na tom, že západní civilizace se začala o Tibet a budhismus zajímat.

Dalajlámovi vyslanci se občas setkávají s čínskými politiky, ale že by to vedlo ke změně stavu v Tibetu zatím není moc pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám