Hlavní obsah

Na zničený jih USA míří posily Národní gardy

– NEW ORLEANS

Problémy s udržením bezpečnosti a pořádku nejen v zaplaveném New Orleans nutí americké špičky urychlit evakuaci desítek tisíc lidí z města a do postižené oblasti na jihu Spojených států povolat posily Národní gardy. Podle DPA to řekl vysoce postavený vládní činitel.

Článek

Oficiální představitelé tak reagují na několik incidentů se střelnými zbraněmi v New Orleans. Například čtvrteční evakuaci stadiónu Superdome, kde je až 25 tisíc lidí, narušil výstřel na vrtulník. Násilí přitom hlásí i z ostatních hurikánem Katrin postižených oblastí.

Tisíce příslušníků Národní gardy se proto připravuje vyrazit do oblasti a pomoci při obnově a nastlolení pořádku. Ve státě Mississippi je podle Michael Chertoff 9500 gardistů. Další téměř 3000 jich je v New Orleans a přilehlé oblasti. Chertoff podle DPA uvedl, že až 1400 bych mohlo denně v průběhu víkendu ještě dorazit.

Střelba na vrtulník

Evakuaci stadiónu Superdome v New Orleans narušil ve čtvrtek výstřel na vrtulník, informovala o tom agentura DPA. Jeden voják byl zraněn, ale ne vážně. Lidé ze zaplaveného New Orleans přijíždějí od brzkého rána do Texasu, ale tisíce jich ještě čeká na ulicích. V New Orleans vypuklo několik menších požárů, nezpůsobily ale žádné ztráty na životech.

"Požáry jsou malé, ale nemůžeme riskovat, že se rozšíří," uvedl Pete Schneider z Národní gardy. Hasiči prý měli v tamějším chaosu problémy, aby se k ohni dostali.   

Evakuace sportovní haly

První z autobusů mířících do Texasu nepatřil k organizovanému transportu, a tak úřady v Houstonu trochu překvapil. Získal si přezdívku "vzbouřený autobus". Do města má dorazit asi 20 000 lidí.  

Evakuace stadiónu Superdome, kde se nacházelo na 25 - 30 tisíc lidí, začala ve středu večer. Neworleanské hale se nedostává energie, toalety byly přeplněné a chybělo jídlo i pití.

"Peklo na Zemi, horší než vězení, noční můra - tak popisují lidé podmínky, ve kterých žili. Když tam ve středu dopoledne vstoupili zdravotníci a jednotky Národní gardy k zahájení evakuace, museli si nasazovat masky, aby vydrželi zápach z přeplněných latrín a odpadků nahromaděných po celé ploše objektu, uvádí The New York Times.

Lidem o evakuaci neřekli, aby se neušlapali

"Ty podmínky byly děsivé. Vezmeme nákladní vozy, čluny, letouny, všechno, co bude po ruce, abychom je odsud dostali," citoval list Kevina Stephena, pověřeného za zdravotníky dohledem na vyklizení sportovního komplexu. Rozlehlý objekt připomínal spíše polní nemocnici s lidmi vyčerpanými vedrem a únavou, s rodinami polehávajícími v chumlu na kusech kartonového papíru nebo umělohmotných deskách stržených ze zdí stadionu.

Atmosféra byla prosycena zoufalstvím. Evakuace začala ve středu dopoledne v téměř dokonalém utajení. Gardisté a lékaři vodili malé skupinky nejvíce zbídačelých a nemocných lidí změtí chodeb a průchodů k zadnímu traktu stadionu, aby zabránili panice a případné smrti ušlapáním. Panika nevypukla, lidé byli apatičtí.

Domů se jen tak nevrátí

Armáda do oblasti Mexického zálivu přesunula obří zdravotnickou loď a také další plavidla s helikoptérami, které se podílejí na evakuaci obyvatel.

S brzkým návratem však podle šéfa Federální agentury pro řízení záchranných prací (FEMA) Michaela Browna počítat nemohou:  "Tuším, že se v New Orleansu jsou lidé, kteří se nebudou moci vrátit domů po celé měsíce."

Podle něj je situace v oblasti zlá: "Situace je hrozivá, je horko a vlhko a lidé nemají pitnou vodu." Na jediné dálnici u New Orleansu, která je sjízdná, se shlukují stovky lidí a volají na projíždějící auta: "Prosím, pomozte nám." Další nastavují řidičům prázdné pohárky a žebrají o vodu.

Sílí obavy z epidemií. "Podmínky se rapidně zhoršují. Vážně se zabýváme nebezpečím propuknutí cholery, tyfu a nemocí z dehydratace," uvedl Mike Leavitt z organizace Služeb zdraví a lidu.

Stovky až tisíce mrtvých

Starosta amerického New Orleans večer SELČ prohlásil, že hurikán Katrina ve městě usmrtil zřejmě tisíce lidí. Víme, že je značný počet mrtvých těl ve vodě a další mrtví jsou na půdách, uvedl Ray Nagin. "Jsou jich minimálně stovky. Pravděpodobnější jsou ale tisíce," prohlásil. Údaje o obětech hurikánu jsou zatím velmi kusé.

George Bush katastrofu označil ze jednu z nejhorších v dějinách USA. Pomoc už oficiálně nabídlo Německo.

V Louisianě se úřady stále zaměřují na záchranu živých, kteří v mnoha případech čekají na záchranu na střechách a půdách zaplavených domů. Prezident George Bush zkrátil kvůli živelné pohromě o dva dny dovolenou a měl by se vrátit do Washingtonu dnes večer SELČ. Předpokládá se, že jeho letadlo na cestě z Texasu, kde je na dovolené, poletí přes New Orleans. Bush by měl navštívit místa postižená hurikánem v sobotu nebo v neděli, ale podrobnosti cesty se teprve vyjasňují.

České ministerstvo zahraničí neeviduje v souvislosti s hurikánem žádného pohřešovaného Čecha.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina napáchal obrovské škody

Hurikán Katrina poté, co v pondělí udeřil na pobřeží Louisiany a pustošil New Orleans, dále zeslábl a byl v pětimístné škále přeřazen z kategorie...

V New Orleans zavládl chaos

V zaplavených částech amerického New Orleansu vypukl ve středu chaos a úřady na pobřeží bojují s obrovskou spouští, kterou za sebou zanechal hurikán Katrina....

Výběr článků

Načítám