Hlavní obsah

Amos Oz po převzetí Goethovy ceny: Izrael je ve velké krizi

Právo, Jaroslav Rudiš

Izraelský spisovatel Amos Oz převzal v neděli ve Frankfurtu nad Mohanem Goethovu cenu, udělovanou od roku 1927. Cena je dotovaná částkou padesát tisíc eur. Amos Oz se jako přední izraelský intelektuál a pacifista dlouhodobě angažuje v mírovém procesu na Blízkém východě.

Článek

Podle primátorky Frankfurtu Petry Rothové je to "bojovník proti fanatismu a fundamentalismu". "Černobílé vnímání světa považuju za morální a etický hřích. Jako by to byl nějaký film z Divokého západu. Je chyba vnímat blízkovýchodní konflikt s Židy v roli těch dobrých a Araby v roli těch špatných. Stejně tak je ale chybné vnímat Araby jako ty dobré a Židy jako ty špatné," řekl Oz v rozhovoru pro týdeník Die Zeit.

Izrael se podle něj nyní nachází ve velké krizi. "Země dosáhla ve svých dějinách momentu pravdy," tvrdí Oz.

Nejde prý jen o otázku stažení Izraelců z pásma Gazy, ale o roli náboženství ve společnosti, o základy demokracie. A samozřejmě o hledání způsobu soužití mezi Izraelci a Araby.

Amos Oz (1939) píše povídky, romány, poezii, věnuje se také esejistice a výuce hebrejské literatury. Česky od něj vyšel mj. slavný román Můj Michael a dvojice novel Až do smrti. V roce 1998 byl vyznamenán prestižní Izraelskou cenou za literaturu. Porota udělující Goethovu cenu ocenila jeho "hranice překračující pocit lidskosti, morálních hodnot a sounáležitosti" a vyzdvihla, že patří k nejvýznamnějším současným světovým autorům.

"Když si koupím čtyřtýdenní pobyt v Kolumbii a prohlédnu si všechny tamní pamětihodnosti, hlavní město a promluvím s pár lidmi, je to ve srovnání s dobrým románem Gabriela Garcíi Márqueze zhola nic. Literatura nám nabízí pohled do soukromí jiných národů. Jsme pozváni do obýváků cizích lidí, do jejich dětských pokojů a ložnic. Tam, kam se turisté normálně nedostanou," tvrdí Oz o literatuře.

Jeho příští kniha prý ale nebude o situaci na Blízkém východě. "Je to krátká pohádka. Jmenuje se Náhle v hloubi lesa," uvedl Oz pro Die Zeit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám