Hlavní obsah

Stoiber nepodporuje majetkové nároky sudetských Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Vyhrají-li křesťanští demokraté sdružení v koalici CDU/CSU předčasné parlamentní volby, bude se nová německá vláda snažit podpořit dialog sudetských Němců s českou stranou. O majetkové nároky vyhnanců už nejde, soudí bavorský premiér a předseda bavorské CSU Edmund Stoiber. Více než polovina Němců je však podle posledních průzkumů znechucena jak ze Stoibera, tak ze Schrödera a jeho sociálních demokratů (SPD).

Článek

Stoiber ocenil nedávnou omluvu české vlády německým antifašistům žijícím v bývalém Československu. "To je ta správná cesta, jak vstoupit do vzájemného dialogu, a to je to, co chceme," zhodnotil Stoiber při setkání se zahraničními novináři v Berlíně gesto českého kabinetu.

Česká vláda se nedávno omluvila německým antifašistům za příkoří, která jim připravilo poválečné Československo. [celá zpráva]

Německá politická scéna i zástupci vyhnanců toto gesto uvítali. Pokud jde o majetkové nároky vyhnanců, o ty už podle Stoibera nejde.

"Německo nevznáší žádné nároky," řekl šéf CSU, podle něhož už tyto nároky neformulují ani vyhnanci. "Nejde o majetkové nároky, ale v první řadě jde o uznání jejich osudů a o podporu jejich kulturní identity jako skupiny obyvatelstva," podotkl. 

Němcům jsou volby téměř lhostejné

Krátce před volbami je 52 procent Němců znechuceno všemi parlamentními stranami a zdá se, že je moc nezajímá, kdo vyhraje. "Je to celkem jedno, protože se stejně nic nezmění," odpověděla téměř třetina respondentů průzkumu, který se konal mezi 16. a 24. srpnem.

Ve východním Německu je situace ještě o něco horší, zcela lhostených je 38 procent voličů. Podle aktuálních odhadů by Schröderova SPD dostala jen asi 28-30 procent hlasů, pro CDU/CSU by hlasovalo 43,5 procent lidí.

Část české veřejnosti měla obavy ze Stoiberova vítězství kvůli teoretické možnosti vracení majetku sudetských Němců, ale tato hrozba je zřejmě jednou pro vždy zažehnána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám