Hlavní obsah

Tajfun ohrožuje Tchaj-wan, zavírají se školy a úřady

TCHAJ-PEJ

Tchaj-wan ohrožuje tajfun. Očekávají se záplavy i sesuvy půdy. Kvůli prudkému dešťi a větru se zavírají některé školy a úřady, ale hlavní město Tchaj-pej zatím zůstává v klidu.

Článek

Místní meteorologové varují, že tajfun naplno zasáhne ostrov ve středu v noci nebo ve čtvrtek ráno.

Vláda sice zavřela některé školy a úřady na východě, severu a ve středu Tchaj-wanu, ale v hlavním městě Tchaj-pej zatím pokračuje normální provoz. Vláda upozornila obyvatelstvo, aby se nezdržovalo poblíž pobřeží, v horách či poblíž řek kvůli možným záplavám.

Tajfuny obvykle řádí kolem Tchaj-wanu, Japonska a jihu Číny v období od začátku léta do pozdního podzimu. Tchajwanské finanční trhy musely být letos kvůli tomu už dvakrát zavřeny. Tajfun jménem Haitang zabil v červenci dvanáct lidí (tři jsou oficiálně stále pohřešováni) a v roce 2001 si podobná bouře vyžádala dokonce 200 obětí.

New Orleansem jako by se prohnala válka

Situace v americkém městě New Orleans, kudy se prohnal hurikán Katrina, připomíná podle CNN válečnou zónu. Tisíce lidí opustily své domovy a místní policisté si stěžují na rabování a tři případy přestřelek. Místní se ale brání - nejde prý o rabování, potřebují jen jídlo pro své rodiny a v obchodech nikdo neprodává. 

Úřady zatím nemají přesný odhad počtu obětí, ale hovoří se až o 100 lidech. Katrina zasáhla státy Alabama, Louisiana a Mississippi.  

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina napáchal obrovské škody

Hurikán Katrina poté, co v pondělí udeřil na pobřeží Louisiany a pustošil New Orleans, dále zeslábl a byl v pětimístné škále přeřazen z kategorie...

Výběr článků

Načítám