Hlavní obsah

V hrázi jezera nedaleko New Orleans jsou trhliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Americké město New Orleans po ničivém hurikánu Katrina zaplavuje voda z nedalekého jezera Pontchartrain. V jeho hrázi jsou podle tiskových agentur nejméně dvě trhliny. Město je podle starosty až z 80 procent pod vodou. Policisté zatkli několik osob kvůli rabování.

Článek

Obyvatele, kteří před ničivým živlem nestačili uniknout, musí záchranáři ze střech jejich domů vyzvedávat pomocí vrtulníků.

Prezident George Bush kvůli následkům ničivého hurikánu přerušil podle agentury DPA pracovní dovolenou v Texasu na ranči Crawford a vratí se do Washingtonu.

Na Canal Street, která je hlavní tepnou obchodní čtvrti v centru New Orleansu, se prodírali po pás ve vodě lidé, kteří vyvraceli ocelové dveře některých obchodů s oděvy a šperky. Někteří použili k přepravě lupu plastikové popelnice, které strkali na kusech překližky na vodní hladině.

V některých případech k rabování docházelo před očima policistů a příslušníků Národní gardy, uvedla agentura AP. Jeden muž si odnesl ze samoobsluhy na Canal Street paletu potravin. On i jeho žena popírali, že by šlo o rabování. "Teď jde o přežití," řekla žena. "Musíme nakrmit děti. Mám na starosti také osm vnuků."

Počet obětí může přesáhnout stovku

Hurikán Katrina si v pondělí vyžádal na jihu Spojených států nejméně 55 mrtvých, 50 z nich je z okresu Harrison ve státě Mississippi, kde jsou těžce postižená města Gulfport a Biloxi. Tragická bilance řádění živlu tak od minulého týdne stoupla už na 68. Podle některých zdrojů se mohou tragické statistiky přehoupnout přes sto.

Až 80 mrtvých si vyžádal v jediném okrese ve státě Mississippi hurikán Katrina, tvrdí to americká tisková agentura AP. Zatím potvrzené statistiky hlásí 55 mrtvých za poslední dva dny.

Zkáza a smrt

Mluvčí záchranářů v okresu Harrison uvedl, že většina z 55 mrtvých v Mississippi byla nalezena v rezidenčním komplexu v Biloxi, sedm dalších obětí bylo objeveno v nedalekém Industrial Seaway.

Již v noci byly hlášeny tři oběti, ve všech případech je způsobily padající stromy. V Alabamě dva lidé zahynuli při nehodách na dálnici způsobených hurikánem.

Katrina způsobila rozsáhlé škody v pobřežních turistických střediscích Biloxi a Gulfport v Mississippi, kde přívalová vlna dosahovala výšky až šest metrů.

Hurikán tam strhl řadu lodí na silnice ve vnitrozemí a voda zaplavila populární kasina na pobřeží. Několik význačných budov v Biloxi bylo zničeno. V pondělí večer byly ulice Gulfportu posety pláty plechu, spadlými stromy a troskami z domů.

Dalších 13 osob hurikán usmrtil koncem minulého týdne. [celá zpráva]

Katastrofa v Mississippi

"Hurikán vtrhl na Mississippi jako náklad cihel. Je to hrozivá bouře," řekl guvernér Mississippi Haley Barbour. Budovy, které přečkaly v roce 1969 dosud nejničivější hurikán Camille, podlehly Katrině, řekl.

Vyjádřil také obavy, že celkový počet obětí hurikánu bude vysoký. "Je tam mnoho mrtvých," prohlásil a připomněl, že záchranáři se stále nemohou dostat do řady postižených míst.

Zdroj. NOVINKY/Ondřej Krynek

Katrina také přerušila dodávky elektřiny více než miliónu lidí od Louisiany po Floridu. Podle úřadů bude oprava poškozené sítě trvat aspoň dva měsíce. Deset velkých nemocnic v New Orleansu používá záložní zdroje.

V New Orleansu zachraňovali ze střech

Guvernérka státu Louisiana Kathleen Blancová uvedla, že záchranářům se podařilo dostat do bezpečí stovky lidí, kteří zůstali na střechách svých zaplavených domů, především v St. Bernard Parish na východním okraji New Orleansu Voda přitom dosahovala až k okapům. 

K dalším stovkám se však nebyli s to se před západem slunce dostat, přestože použili všechny dostupné lodě a nasadili vrtulníky. Blancová vyzvala obyvatele, aby zůstali v úkrytech a nevycházeli.

Evakuovaní se nemohou vrátit

Statisíce lidí uposlechlo varování opustilo oblasti, které měl zasáhnout hurikán. Zatím se však nemohou vrátit domů.

Oficiální činitelé amerických států Louisiana a Mississippi důrazně vyzývají občany, kteří před hurikánem utekli, i ty evakuované ze zaplavených oblastí, aby zůstali, kde jsou.

"Je příliš nebezpečné vracet se domů," říká guvernérka, která nařídila státní policii zablokovat silnice vedoucí do oblasti pro všechny s výjimkou záchranářů.

Ivor van Herdeen, ředitel Střediska pro výzkum dopadu hurikánu na zdraví obyvatel, popsal situaci v New Orleansu: "Nefunguje kanalizace, není k dispozici žádná pitná voda, silnice jsou neprůjezdné, všude leží stržené dráty elektrického vedení, popadané stromy a trosky domů."

Obrovské škody a nutná pomoc

Prognostici odhadli maximální pojištěnou škodu až na 25 miliard dolarů (asi 600 ml. Kč). Humanitární akce amerického Červeného kříže bude největší v jeho dějinách, větší než v případě čtyř velkých hurikánů, které loni postihly Floridu, uvedl předseda organizace Marty Evans.

V téměř 240 střediscích pro uprchlíky v celé oblasti už je podle něj více než 75 000 lidí a jejich počet poroste úměrně tomu, jak budou přicházet lidé, kteří se nemají kam vrátit.

Federální vláda už do nejhůře postižených oblastí urychleně dopravuje sušené kojenecké mléko, komunikační vybavení, generátory, vodu a led, míří tam i lékaři, sestry a dodávky první pomoci, informuje agentura AP. Pentagon do oblasti přesunul experty, kteří budou pomáhat s vyhledáváním a zachraňováním osob.

Floridský guvernér Jeb Bush upozornil obyvatele, že v příštích dnech může místy dojít benzín a nafta. Jde o důsledek hurikánu Katrina, konstatoval. Ten se přehnal hlavními těžařskými oblastmi Spojených států.

Bezpečnostní pokyny při hurikánu:

  • Připravte si peníze
  • Ověřte si, kde je únikový východ
  • Naplánujte únikovou cestu
  • Připravte si nezbytná zavazadla
  • Zajistěte vnitřek obydlí
  • Zajistěte okolí domu
  • Ořežte suché větve stromů
  • Nevstupujte do nebezpečných oblastí
  • Mějte přístup k informacím
  • Vyčistěte okolí domu

Zdroj: CNN

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého...

Hurikán Katrina opět nabývá na síle

Hurikán Katrina, který v pátek zpustošil část Floridy a zabil nejméně šest lidí, hrozí, že ještě na jihu USA napáchá velké škody. Poté, co se nad Mexickým...

Výběr článků

Načítám