Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník útočil v izraelské Beerševě

– JERUZALÉM

Nejméně dvacet lidí bylo v neděli ráno zraněno při sebevražedném útoku Palestince na centrálním autobusovém nádraží jihoizraelského města Beerševa. Podle záchranářů je řada zraněných ve velmi vážném stavu. Jde o první sebevražedný atentát po odsunu Izraele z pásma Gazy. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil.

Článek

"Sebevražedný útočník se odpálil na ulici, ještě než stačil nastoupit do autobusu," řekl policejní mluvčí Avi Zelba. "Nejméně dvacet lidí bylo zraněno."

O sebevražedném atentátníkovi, který se na nádraží odpálil v rušných ranních hodinách, vypovídají i očití svědci. Jak řekl řidič autobusu izraelskému rozhlasu, nesl sebevražedný atentátník těžký pytel, a tím vzbudil jeho podezření.

"Varoval jsem bezpečnostního strážce. Atentátník pak poodešel asi sto metrů od autobusu a odpálil trhavinu. Byla to velmi silná exploze," vylíčil řidič.

Také policie potvrdila, že se atentátník odpálil v okamžiku, kdy za ním vyběhli strážci. Podle mluvčího autobusové společnosti Egger zůstalo mrtvé tělo atentátníka ležet na ulici.

Útok odsoudil hlavní palestinský vyjednávač

"Věříme, že obě strany musejí vynaložit maximum úsilí na udržení příměří, protože je to ve všeobecném zájmu," řekl  Saíb Irikát, palestinský vyjednavač, s odvoláním na příměří, které bylo dojednáno na únorovém izraelsko- palestinském summitu v Egyptě. "To, co dnes potřebujeme, není více násilí, nýbrž více míru," dodal.

Na útok v Beerševě zareagoval i Izrael. "Jestliže palestinská správa nepřijme náležité kroky k udržení teroru na uzdě, nebude žádný pokrok (v jednáních) mezi našimi oběma stranami," řekl představitel úřadu premiéra Ariela Šarona David Baker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám