Hlavní obsah

V Rakousku pokračují odklízecí práce po záplavách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BREGENZ/SALCBURK

Zatímco v rakouské zemi Vorarlbersko pokračují s velkým nasazením odklízecí práce po nedávných hrozivých záplavách, v některých oblastech Štýrska přivodily silné lijáky z pátečního večera a noci na sobotu nové sesuvy půdy a bahna a záplavy, oznámila agentura APA.

Článek

Obzvláště postiženy jsou hornoštýrské okresy Murau a Judenburg. V centru Weisskirchenu, který byl zaplaven už před čtyřmi týdny, stojí znovu půl metru vody. S vodním živlem tam bojuje na 150 lidí ze 17 hasičských sborů.

Odklízecí práce pokračují v postižených oblastech Vorarlberska. Přitom je postupně upřesňován rozsah škod. Jen na obnovu poškozených státních silnic je prý podle prvních odhadů nutno počítat se 30 milióny eur.

V současné fázi likvidace následků záplav byly stanoveny nové priority, řekl velitel krizového štábu, zemský hejtman Herbert Sausgruber. Podle něj je nyní nezbytné co nejrychleji určit osoby i podniky, které jsou v existenční nouzi a ohrožení.

Prudké srážky a záplavy z počátku týdne si v Rakousku, především na západě země, vyžádaly čtyři oběti na životech a způsobily značné hmotné škody.

Neprůjezdné regionální silnice

Dnes už je situace podstatně stabilizovanější. Svědčí o tom mimo jiné zrušení leteckého mostu, jímž se do hlavních tyrolských alpských letovisek Ischgl a Galtür od středy dopravovaly potraviny a léky. Až 16 vrtulníků přivezlo tamním více než 6000 uvězněných turistů od středy do pátku 80 tun potřebného materiálu, sdělil příslušný okresní úřad. Od pátečního večera jsou už ale všechna postižená místa, byť i omezeně, přístupná opět po zemi. Bez větších problémů proběhla dnes i výměna turistů v rekreačních zařízeních.

Neprůjezdná a uzavřená zůstává ale řada regionálních a místních silnic ve Vorarlbersku. Nadále uzavřena je tranzitní trasa přes Klostertal a Arlberg. Jediné nedotčené silniční spojení mezi Tyrolskem a Vorarlberskem vede, i když s omezeními, přes Bregenzewald a tyrolský Lechtal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám