Hlavní obsah

Husajn byl zahlédnut před třemi dny v Ramádínu

WASHINGTON/ DUBAJ

Svržený irácký vůdce Saddám Husajn byl asi před třemi dny údajně viděn západně od Bagdádu. Sdělila to v pondělí americká televizní stanice ABC s odvoláním na Irácký národní kongres (INC). Další vysoce postavený představitel padlého iráckého režimu, bývalý člen Rady revolučního velení Muhammad Hamzá Zubajdí byl v pondělí zatčen jižně od Bagdádu.

Článek

Zubajdí, bývalý člen nejvyššího orgánu státní moci v Iráku, byl v pondělí zatčen v lokalitě al-Hilla asi 80 km jižně od Bagdádu. S odvoláním na vedení opozičního Iráckého národního kongresu (INC) to oznámila agentura AFP. Zubajdí figuruje na americkém seznamu 55 nejhledanějších představitelů Husajnova svrženého režimu jako číslo 18. Zatčení Zubajdího potvrdilo i velení amerických sil v Iráku.

Husajn se prý nadále schází se členy Baas

Informaci o zjevení Saddáma Husajna na západě země přinesla v pondělí americká televizní stanice ABC s odvoláním na Irácký národní kongres (INC). Informovala o tom dnes agentura AFP.

"Saddám je podle INC živý... Jistý člen jeho okolí se snaží něčeho dosáhnout s Američany... INC má informace, že Saddám byl viděn před asi třemi dny na schůzce s členy strany Baas," uvedla ABC. Upřesnila, že schůzka se prý konala v Ramádínu asi 100 km západně od Bagdádu.

Členové strany Baas vycházejí podle ABC z úkrytů, kde byli za války. Jsou dobře ozbrojeni a scházejí se na schůzích. O výskytu Saddáma však přicházejí rozporuplné informace. "Nevíme, komu věřit," poznamenala ABC.

Odborníci: V Sýrii Husajn není

USA již dříve obvinily souseda Iráku - Sýrii - z poskytování azylu představitelům bývalého Husajnova režimu. Odborníci na problematiku Blízkého východu však soudí, že v Sýrii svržený irácký diktátor zřejmě není. Spojené státy nedávají najevo žádné známky, že by tušily, kde se nachází či zda je vůbec naživu.

Spekulace o Husajnově místě pobytu se sice soustřeďují nejčastěji na Sýrii, která s Irákem sousedí, blízkovýchodní analytici ale zastávají názor, že je velmi nepravděpodobné, že by Damašek riskoval, aby se stal po Bagdádu dalším cílem tažení Washingtonu proti světovému terorismu.

----------------------------------------------------------------

NOVÉ - VÁLKA V IRÁKU DEN PO DNI

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA - Ohrožený region

----------------------------------------------------------------

Plán útěku připraven dlouho předem

Podle znalců Saddám zřejmě vypracoval plány na svůj útěk již před dlouhou dobou, takže se může ukrývat na nejrůznějších místech - od nějaké jeskyně v Iráku až po luxusní vilu v Libyi.

USA v posledních dvou týdnech obviňovaly Sýrii, že poskytuje uprchlým představitelům Saddámova režimu útočiště.

Ač to Damašek rozhodně popírá, nyní se zdá, že na tom může přeci jen být něco pravdy: opoziční Irácký národní kongres (INC) v neděli oznámil, že Saddámův zeť Džamál Mustafá Abdalláh Sultán se vzdal v Bagdádu, když se vrátil z úkrytu v Damašku.

A INC tvrdí, že na syrském území se ukrývají i další představitelé svrženého iráckého režimu.

INC: Saddám je v Iráku

Předák INC Ahmad Šalabí v pondělí v rozhovoru pro britskou rozhlasovou stanici řekl, že podle informací, které má k dispozici, se Saddám stále nachází na území Iráku, ale že se "neustále přemísťuje". "Získali jsme informace o jeho pohybech i o pohybech jeho synů," dodal Šalabí.

Připustil však, že tyto zprávy nedostává vedení INC včas, takže není možné aktuální místo Saddáma a jeho synů zjistit dřív, než se opět přemístí. "O jeho pohybech však víme a stejně tak o oblastech, kde se pohyboval. Dozvídáme se o tom do 12 až 24 hodin," řekl Šalabí.

Zdůraznil, že INC nyní "pracuje na tom, aby tyto informace dostával dříve".

Do úvahy přicházejí také Libye, Súdán a Afghánistán

Političtí analytici se domnívají, že pokud je Saddám ještě na živu a pokud opustil Irák, pak by se mohl nacházet na území některé arabské země, jako je například Libye, nebo mezi muslimy - třeba v Súdánu či v Afghánistánu.

V takovém případě by se mohl uchýlit do silně obydlené oblasti, kde by se celkem dobře ztratil pátračům z očí.

Někteří místní pozorovatelé zdůrazňují, že Saddám je velmi opatrný člověk. Nepůjde nikam, kde by ho snadno poznali a mohli chytit. Naději na přežití by podle odborníků měl ve velké islámské zemi, jako je například Afghánistán."

Reklama

Související témata:

Související články

Zadržen Saddámův ministr financí

Irácká policie zadržela vicepremiéra a ministra financí ve vládě Saddáma Husajna Hikmata Ibráhíma Azzávího a předala ho americkým jednotkám. Oznámila to dnes...

Výběr článků

Načítám