Hlavní obsah

Chodorkovskij zahájil v cele hladovku

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Časově neomezenou suchou hladovku zahájil bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij. Kdysi nejbohatší muž Ruska nyní čeká v moskevské vazební věznici Matrosskaja tišina, až nabude právní moci devítiletý trest za daňové úniky, k němuž byl odsouzen spolu s dalším vysokým představitelem Jukosu Platonem Lebeděvem.

Článek

Podle advokáta Antona Drelja se Chodorkovskij "před několika dny" rozhodl odmítáním jídla a pití protestovat proti neadekvátnímu zacházení s Lebeděvem. Ten byl minulý pátek umístěn do samotky poté, co se odmítl zúčastnit vězeňské procházky a údajně se hrubě vyjadřoval o vedení věznice. Zpět do normální cely by měl být přemístěn až dnes.

"Platon je těžce nemocen a na procházky není schopen chodit už více než rok. Je očividné, že mého přítele zavřeli na samotku, aby se pomstili za mé články a rozhovory," tvrdí Chodorkovskij v prohlášení, které v rádiu Echo Moskvy přečetl Drež.

Federální správa výkonu trestu (FSIN) zprávy o hladovce Chodorkovského odmítla. "Takovou informaci nemáme k dispozici. Chodorkovskij pravidelně dostává balíčky s jídlem a přijímá vězeňskou stravu," tvrdil představitel FSIN. Dodal, že pokud vězeň zahájí hladovku, může vedení věznice jeho nasycení nařídit.

O tomto scénáři včera živě spekulovala ruská média. Podle listu Kommersant začne vedení věznice Chodorkovského nuceně krmit během dvou dní vajíčky, máslem a mlékem. List cituje někdejšího dlouholetého vězně Olega Trunova, podle nějž "v podobných případech přeloží odsouzence do vězeňské nemocnice a nařídí jeho stravování za pomoci sondy".

Je připraven kandidovat ve volbách

Chodorkovskij prostřednictvím svého advokáta potvrdil, že je připraven kandidovat v prosincových doplňovacích volbách. Zatímco případný uchazeč o poslanecké křeslo sedí za mřížemi, na svobodě již pracuje iniciační skupina v čele s členem Svazu pravicových sil (SPS) Ivanem Starikovem, která hledá pro jeho kandidaturu podporu.

Tu již přislíbili pravicoví liberálové Jabloka a Iriny Chakamadové, komunisté a SPS se podle listu Gazeta rozhodli zůstat v této věci stranou. Ruské zákony umožňují Chodorkovskému kandidovat do doby, než bude verdikt soudu nezvratitelný. Poté bude muset z předvolebního boje odstoupit, případně složit mandát.

Bývalý šéf Jukosu jde podle politologů do promyšlené a cílené konfrontace s Kremlem. "Pro něj je teď nejdůležitější, aby neupadl v zapomnění," řekl Gazetě zástupce šéfa ústavu politických technologií Alexej Makarin. "Ať už jej k volbám zaregistrují, nebo si úřady najdou důvod, proč kandidaturu odmítnout, oboje zvýší jeho politický kredit."

Telemosty z Matrosské tišiny podle politologa mohou vynést jeho popularitu do závratných výšin, a proto si nemyslí, že by úřady něco podobného připustily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám