Hlavní obsah

Dzurinda vyzval ministra Ruska k abdikaci

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Premiér Mikuláš Dzurinda na úterním zasedání koaliční rady vyzval ministra hospodářství Pavla Ruska, aby do středy do 10:00 odstoupil z funkce. Zasedání koaliční rady v Bratislavě řešilo stomiliónovou půjčku ministra hospodářství a předsedy vládní Aliance nového občana (ANO) Pavla Ruska, jejíž splácení ministr nedokázal dostatečně vysvětlit.

Článek

"Tři vládní strany, Slovenská demokratická a křesťanská unie, Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Strana maďarské koalice si nepřejí jeho setrvání ve vládě," uvedl Dzurinda. Jak zareaguje ANO, zatím není známé. Pokud by ANO odešla do opozice, Dzurindova vláda nebude mít dostatečnou podporu v parlamentu.

KDH v případě setrvání Ruska ve vládě pohrozilo odchodem do opozice a vyvoláním předčasných parlamentních voleb. Rusko je přesvědčený, že křesťanští demokraté nechtěli objasnit splácení jeho půjčky, ale celá situace se jim hodí do politické strategie. Obvinil KDH, že proti němu využívá ministerstvo vnitra, které řídí.

Vedení ANO v pondělí vyjádřilo svému předsedovi a ministru hospodářství plnou podporu. Místopředseda strany Jirko Malchárek však vyzval Ruska, aby z vlády odešel. Společně s Malchárkem hlasovali za odchod Ruska z postu ministra hospodářství také další místopředseda strany Ľubomír Lintner a poslanec Jozef Heriban. Hlasování se zdržel ministr kultury František Tóth a další místopředseda strany Ľubo Roman.

Někteří slovenští politologové upozorňují, že za Ruskem stojí nejvlivnější slovenská televize Markíza, kterou kdysi zakládal. Premiér Dzurinda si podle nich může rok před volbami obrátit Markízu proti sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám