Hlavní obsah

Izraelci ukončili evakuaci židovských osad

Novinky, DPA, ČTK, Haarec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SA NUR

Izraelská armáda v úterý krátce po 15 hodině SELČ vyklidila poslední dvě židovské osady Sa Nur a Homeš. Za osm dní evakuovala všech 25 obcí určených k evakuaci v Gaze a na západním břehu Jordánu. Oblast získá Palestina.

Článek

Akci provázely drobné potyčky s osadníky. Zapojilo se do ní zhruba 10 tisíc příslušníků bezpečnostních sil.

Vzbouřenci na střeše

V posledních fázích nasadila armáda v osadě Homeš vodní děla a do operace se zapojili těžkooděnci. Ti se dostávali k osadníkům, kteří se usadili na střechách domů, ve dvou kontejnerech, jež vytahoval nahoru jeřáb. Při pacifikování zhruba třicítky rebelů použili i slzný plyn.

Jeden z velitelů armády Dan Halutz netradiční metody přítomným novinářům s úsměvem vysvětlil: "Promiňte, ale Britové nikdy nestaví výtahy." Reagoval tak na skutečnost, že se vzbouřenci usídlili na střeše staré tvrze.

Do synagogy s motorovou pilou

Izraelští vojáci s motorovými pilami ráno prořezali zátarasy do synagogy v židovské osadě Sa Nur a vynesli z ní radikální mladíky, kteří nesouhlasí s evakuací židovských sídlišť.

Největší odpor v synagoze kladl její zakladatel, avšak nakonec se vzdal a vyšel ven dobrovolně.

Nejvášnivěji se brání lidé, kteří v osadách nebydleli a přišli odsunu zabránit z jiných židovských enkláv na západním břehu Jordánu. Ostatní obyvatelé kladli jen pasivní odpor. Zamkli se v domech a odmítali z nich odejít. Nechyběly nadávky, slzy a prosby směřované k vojákům.

Sa Nur a Homeš byly posledními z 25 osad, které se izraelská vláda rozhodla zrušit. 

Reklama

Související témata:

Související články

O půlnoci vyprší ultimátum dané osadníkům

Izraelská armáda v úterý pokračuje v pásmu Gazy v distribuci příkazů k vystěhování. Zatím bylo vyklizeno pět z 21 židovských osad. Na západním břehu...

Založen další židovský stát

Kuriózně zareagoval na blížící se konec izraelské okupační moci v pásmu Gazy aktivista Arje Jicchaki z osady Kfar Jam - vyhlásil tam autonomní židovskou vládu....

Výběr článků

Načítám