Hlavní obsah

Američané jsou připraveni zůstat v Iráku další čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda je připravena udržet současný počet svých vojáků v Iráku - tedy něco přes 100 000 - další čtyři roky. V sobotu to prohlásil vysoký generál americké armády, jehož citovala agentura AP.

Článek

"Armáda Spojených států je ohledně nutného množství vojáků v Iráku připravena na nejhorší," uvedl generál Peter Schoomaker. Jejich počet by se nicméně mohl snížit, pokud to půjde, zpomalením rotace jednotek či zkrácením doby jejich služby.

"Teď probíhá plánování na roky 2007 až 2009," podotkl s tím, že rozvrh rotací bojových a podpůrných oddílů na rok 2006 již byl dokončen. O tom, kolik bude vojáků v této blízkovýchodní zemi příští rok a v následujících letech potřeba, rozhodnou velitelé, dodal Schoomaker.

Nyní v Iráku působí podle údajů agentury AP asi 138 tisíc vojáků USA, mezi nimiž je 25 tisíc příslušníků námořnictva. Někteří činitelé Bushovy vlády v poslední době naznačili, že by americká vojenská přítomnost v Iráku mohla být v příštím roce snížena, pokud se podaří zajistit některé podmínky jako dokončení návrhu irácké ústavy v nejbližších dnech či uskutečnění parlamentních voleb plánovaných na prosinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám