Hlavní obsah

Večerní mše s papežem se účastnilo 700 000 lidí

– COLOGNE

Na večerní mši na Mariánském poli nedaleko neměckého Kolína nad Rýnem se sešlo přes 700 tisíc lidí. Mši, tzv. vigilii, sloužil papež Benedikt XVI. Pláň o rozloze 270 hektarů byla poseta statisíci světýlek ze svíček, které účastníci mše drželi.

Článek

Vigilie je večerní bohoslužba, doslova noční stráž, která nemá pevně stanovenou formu. Mši provázelo i čtení žalmů, tance, zpěvy a modlitby pronášené mladými poutníky v různých jazycích. 

Papež na úvod vigilie požehnal šestiapůltunový zvon nazvaný Jan Pavel II. na památku předchůdce nynějšího papeže Jana Pavla II., který Světové dny mládeže inicioval. Tento akt provázely bouřlivé ovace věřících spontánně skandujících: "Giovanni Paolo!" tedy italskou verzi jména Jana Pavla II.

Mladí poutníci se na Mariánském poli shromažďovali od časného rána. Německé dráhy v Kolíně nasadily všechny vlaky, které měly k dispozici, aby nápor zvládly. Dvě desítky obřích televizních obrazovek umožňovaly i poutníkům na vzdálených místech pohled na papeže, na místě byly i zvukové aparatury.

Papež se večer sešel s muslimy

Benedikt XVI. se před bohoslužbou setkal s několika představiteli muslimské turecké menšiny. Požádal je, aby odmítli násilí.

Papež se už v pátek mluvil se zástupci židů i protestantů, setkání s muslimy se ale očekávalo s větším napětím, protože hlava katolické církve se netají tím, že je proti tomu, aby bylo Turecko přijato do EU. Popsal ho jako zemi, která je v úplně protikladu k EU. V Německu žijí asi tři milióny muslimů, především Turků.

Při setkání v Cologne papež řekl, že je nezbytné vést s muslimy dialog. "Náboženský a kulturní dialog mezi křesťany a muslimy nemůže být jen přechodnou volbou. Je to totiž životní nutnost, na které závisí velká část naší budoucnosti," řekl v projevu k muslimským představitelům.

Požádal je, aby odmítali "zášť, netoleranci a násilí" v rámci boje proti terorismu, a vyzval také k obraně náboženské svobody a menšin v celém světě.

Setkání s politiky

Benedikt XVI. se v sobotu také potkal s oběma politiky, kteří budou soupeřit v nadcházejících volbách v Německu. Nejprve mluvil se stávajícím kancléřem za sociálnědemokratickou SPD Gerhardem Schröderem, poté s šéfkou opoziční CDU Angelou Merkelovou

"Jsme velmi hrdí na to, že máme německého papeže," byla po dopoledním setkání jediná slova Merkelové, která je podle všeho protestantského vyznání, stejně jako kancléř.

Vyvrcholením soboty bude pro věřící večerní pobožnost, takzvaná vigilie, kterou bude papež sloužit na Mariánském poli nedaleko Kolína nad Rýnem. Ve vlacích, autobusech i pěšky na rozlehlé prostranství od rána směřují tisíce mladých z celého světa. Pořadatelé počítají s tím, že papežovu večerní modlitbu zde vyslechne až 700 000 lidí.

Do Kolína na pouť přijelo asi 400 tisíc mladých lidí. Město s nimi zatím nemá problémy. Vyskytly se jen drobné excesy, když se například skupinka Nizozemců pokoušela mezi mládeží šířit kondomy.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež navštívil nacisty vypálenou synagogu

Druhý den čtyřdenní návštěvy Německa navštívil papež Benedikt XVI. v Kolíně nad Rýnem synagogu, kterou nacisté vypálili stejně jako stovky domů, obchodů a škol...

Výběr článků

Načítám