Hlavní obsah

Rumunsko oficiálně požádalo o vydání podnikatele Příplaty

Právo, ČTK, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ/PRAHA

Bukurešť oficiálně požádala Českou republiku o vydání podnikatele Františka Příplaty, který byl v Rumunsku za podněcování k vraždě odsouzen k osmiletému vězení, ale před výkonem trestu utekl do vlasti. Uvedla to webová stránka rumunského listu Adevarul.

Článek

Žádost o vydání Příplaty zaslalo rumunské ministerstvo spravedlnosti českým úřadům poté, co rumunská strana získala potvrzení o tom, že se Příplata po útěku z Rumunska skutečně zdržuje v Česku. "Žádost jsme právě obdrželi," potvrdil v pátek Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Podle jeho slov ministerstvo věc předá příslušnému krajskému státnímu zastupitelství k předběžnému šetření, zda Příplatovu vydání nebrání zákonné překážky.

Dimun: Vydání brání zákon

Jak Dimun včera zopakoval, v tomto případě ale takové překážky existují, protože český trestní řád výslovně zapovídá vydání českého občana do ciziny. Výjimkou je jen vydání na základě eurozatykače do jiného členského státu EU, a to pouze pro činy spáchané až po 1. listopadu 2004.

Rumuni ale českou stranu upozornili, že Praha při podpisu či ratifikaci evropské konvence o vydávání stíhaných osob, na jejímž základě Rumunsko o Příplatovo vydání požádalo, žádné podobné prohlášení neučinila a k dokumentu je nepřiložila.

Příplata uprchl koncem července z Rumunska do Maďarska a poté na svůj občanský průkaz přijel do České republiky. Podnikatel tvrdí, že je nevinný a k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana nikoho nenaváděl. Rumunské úřady prý hodlá žalovat u evropského soudu ve Štrasburku za porušování lidských práv, k němuž údajně došlo během pětiletého procesu.

Dokázat svoji nevinu a zmanipulovanost rumunských soudů ale hodlá i u českého soudu, pokud by Rumunsko nakonec požádalo o to, aby si trest odpykal v českém vězení. V takovém případě by totiž Krajský soud v Brně musel nejdříve ve veřejném procesu uznat rumunský verdikt. "Věřím českým úřadům, že k vydání skutečně nedojde," řekl Příplata.

"S právním zástupcem připravujeme všechny možné podklady. Našim cílem je, aby soud dostal vše, co potřebuje, hned na začátku. To by mohlo celý proces značně urychlit," poznamenal Příplata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám