Hlavní obsah

Rodina zabitého Brazilce žádá hlavu policejního šéfa

Právo, BBC, ČTK, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Šéf londýnské policie Ian Blair (51) čelí výzvám k odstoupení poté, co vyšlo najevo, že se pokoušel zastavit nezávislé vyšetřování smrti Brazilce Jeana Charlese de Menezese, jehož policie omylem zastřelila jako údajného teroristu. Podle zdrojů z ministerstva vnitra měl Blair argumentovat tím, že vyšetřování by mělo negativní dopad na národní bezpečnost, bezpečnostní služby i morálku speciálních jednotek policie CO 19, které 27letého elektrikáře usmrtily.

Článek

Blair, který je v úřadu teprve šestý měsíc, kontaktoval již několik hodin po zastřelení Menezese ministerstvo vnitra a žádal o zablokování činnosti Nezávislé policejní vyšetřovací komice (IPCC). Jeho žádost ale byla zamítnuta a vyšetřování se rozběhlo 25. července, tři dny po incidentu.

Informace a snímky, které unikly na veřejnost, totiž dokazují, že okolnosti incidentu se výrazně liší od původní policejní verze, kterou Blair předložil veřejnosti. Menezes například v rozporu s jeho tvrzením před policisty vůbec neutíkal a byl zastřelen osmi ranami až poté, co jej agenti přemohli.

Podle deníku Daily Mirror přitom velitelka operace Cressida Dicková krátce před střelbou v metru výslovně vyzvala policisty k tomu, aby na podezřelého nestříleli, ale zadrželi jej živého. Není však jasné, zda se rozkaz podařilo předat včas.

Rodina komisi nevěří

"Ian Blair by měl rezignovat. Lži, které obsahovalo jeho prohlášení, byly zcela vymyšlené," uvedla právnička Harriet Wistrichová. "Požadujeme důkladné zkoumání kauzy, při němž se úplně všechno obrátí vzhůru nohama. Chceme od vyšetřovatelů vědět, jakou roli zde sehrála neschopnost či nedbalost včetně jejích nejhorších podob, případně ještě něco horšího," prohlásil včera právník rodiny zabitého Gareth Peirce.

Vyšetřování případu je považováno za dosud největší zkoušku IPCC. Ta vznikla 1. dubna 2004 s cílem, aby podobná šetření probíhala rychle, poctivě a otevřeně.

Právní zástupci Menezesovy rodiny komisi označili za nedůvěryhodnou. Tvrdí, že vyšetřování trvá příliš dlouho, že zásadní důkazy - například některé záběry průmyslových kamer - se ztratily a obviňují policii z "obrovských chyb v komunikaci s veřejností". Vyšetřovatelé se mají příští týden setkat přímo s rodiči a bratrem zastřeleného.

Tisk klade deset otázek

Deník The Daily Telegraph včera na titulní straně přinesl půlstránkovou fotografii Blaira s titulkem Deset otázek, které by šéfa metropolitní policie mohly stát místo.

List chce mimo jiné vědět:

:. Na základě čeho byl Menezes vytipován jako podezřelá osoba?

:. Pokud byl podezřelý, proč ho policisté beze všeho nechali nastoupit do autobusu?

:. Kdy se mu policisté prokázali a jakým způsobem?

:. Z čeho vychází taktika "střelby s cílem zabít' a na jakém legálním základě stojí?

Také deník The Times si všímá strategie, kterou londýnská policie ve vší tichosti přijala už před dvěma lety, aniž by uvědomila parlament a veřejnost. "V době nepředvídatelného terorismu je taková taktika jistě nezbytná. Teď ale musí být pečlivě vyšetřeny přijaté postupy. Je totiž naprosto jasné, že ochrana před tím, aby při této praxi nezemřeli nevinní lidé, není dostatečná," míní list.

Reklama

Výběr článků

Načítám