Hlavní obsah

Vojáci Ruska a Číny cvičí u Žlutého moře

– PEKING

Rusko a Čína ve čtvrtek zahájily první společné vojenské cvičení. Účastní se ho asi 10 000 vojáků pozemních, námořních i leteckých sil obou zemí. Manévry podle agentury AP začaly strategickou poradou představitelů generálních štábů obou armád.

Článek

Osmidenní cvičení, jehož hlavní náplní je stabilizace situace v imaginární zemi zmítané národnostními nepokoji, se koná na čínském pobřeží Žlutého moře a poblíž ruského Vladivostoku.

Moskva i Peking zdůraznily, že cvičný zásah pod názvem Mírová mise 2005 není namířen proti žádné třetí zemi. Pozorovatelé se také shodují, že je nepravděpodobné, že by se obě země chystaly spolupracovat proti nějakému společnému nepříteli. Akce má ale alespoň symbolizovat oteplování vztahů mezi nimi od dob studené války.

Současně jde také o snahu Ruska předvést své zbraně včetně strategických bombardérů dlouhého doletu, které jsou s to nést jaderné bomby, a nalákat čínského kupce.

Oba státy o cvičení na poloostrově Šan-tung, které potrvá osm dnů, předem informovaly mimo jiné USA. Ty ale na ni neposlaly žádné pozorovatele. Americké ministerstvo zahraničí pouze sdělilo, že Washington předpokládá, že obě strany usilují o stabilitu v regionu a mají za cíl ji udržet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám