Hlavní obsah

Papež unikne žalobě, že tajil zneužívání chlapců

– VATIKÁN

Právníci papeže Benedikta XVI. se obrátili na amerického prezidenta George Bushe s žádostí o udělení imunity pro papeže. Benedikt XVI. je obviněn ze spiknutí se snahou zakrýt zneužívání chlapců v jednom semináři v Texasu. Informovala o tom ve středu agentura AP.

Článek

Vatikánské velvyslanectví ve Washingtonu poslalo již 20. května dopis americkému ministerstvu zahraničí, v němž žádá, aby americká vláda poskytla papeži imunitu, protože je hlavou státu. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gerry Keenerová v úterý prohlásila, že papež již je považován za hlavu státu, a tudíž automaticky požívá diplomatickou imunitu.

Joseph Ratzinger je obviněn, že se společně s arcidiecézí v texaském Houstonu pokoušel zakrýt pohlavní zneužívání tří chlapců kolumbijským seminaristou, k němuž došlo  v polovině 90. let. Obviněný seminarista je na útěku.

Obhájce Daniel Shea, který v případu zastupuje jednoho z chlapců, v úterý jako důkaz citoval latinsky psaný dopis z 18. května 2001, v němž papež připomíná biskupům z celého světa, že závažné zločiny jako pohlavní zneužívání mladistvých mají být řešeny Kongregací pro nauku víry. Řízení zvláštních církevních tribunálů zabývajících se těmito případy podléhá "pontifikálnímu tajemství", píše Ratzinger v dopise. "Ratzingerův podíl je patrný z tohoto dopisu, který ukazuje jasný záměr skrýt příslušné zločiny," tvrdí Shea.

Vatikán trvá na tom, že tajné církevní řízení v případu sexuálního zneužívání nemá za cíl zneužívání skrývat či bránit obětem v hlášení zločinů úřadům, ale odpovídá zákonům církve. 

Mezinárodní právní experti se shodují v tom, že je prakticky nemožné, aby měl zmíněný případ úspěch, právě kvůli papežově imunitě.

Papež míří na světové dny mládeže

Papež Benedikt XVI. přiletí ve čtvrtek v poledne do Kolína nad Rýnem, kde se zúčastní světových dnů mládeže. Odpoledne osloví věřící při plavbě zvláštní lodí po Rýně. V sobotu večer jej čeká setkání se zástupci muslimů a podvečerní vigilie s mladými věřícími. V neděli pak bude papež sloužit mši na závěr světových dní, jíž by se podle očekávání organizátorů mělo zúčastnit až 800 000 lidí.

Týdeník Der Spiegel označil Benediktovu pouť jako "papežův návrat na nekřesťanskou půdu". Jen dvě třetiny Němců se označují za křesťany, přičemž jen polovina z nich jsou katolíci, zbytek patří mezi protestanty. Loni oficiálně vystoupilo z církve na 130 000 lidí, mnozí z nich kvůli tomu, aby se vyhnuli placení pětiprocentní církevní daně.

Organizátoři svátku tedy musejí podle týdeníku Spiegel dokázat papeži i sobě, že Německo je ještě schopno víry. A papež zase musí získat sympatie mladé generace a navázat na svého předchůdce Jana Pavla II.

Reklama

Výběr článků

Načítám