Hlavní obsah

Při evakuaci pásma Gazy byla pobodána přílsušnice armády

Novinky, DPA, ČTK, BBC, Haarec
GAZA/JERUZALÉM

Nucená evakuace osadníků z pásma Gazy začala, když ve středu ráno vjel izraelský vojenský konvoj doprovázený buldozery do největší osady v pásmu Gazy Neve Dekalimu. Zatím nějvší problémy byly v osadě Morag, kde jedna žena pobodala jehlou příslušnici ozbrojených sil.

Článek

Příslušnice izraelských ozbrojených sil byla lehce zraněna. Útočnice byla zatčena.

Čtyři z celkem 21 osad v pásmu jsou podle oficiálních údajů izraelských představitelů už prázdné; do čtyř dalších vjely dopoledne vojenské konvoje. O půlnoci místního času (23:00 SELČ) totiž vypršela lhůta pro dobrovolný odchod.

Podle informací izraelské armády, která do akce nasadila přes 40 000 vojáků a policistů, 832 rodiny z 1550, jež jsou v pásmu usídleny, odešly do půlnoci. V pásmu žilo 8500 osadníků.

"Chci apelovat na všechny, aby neútočili na policisty a vojáky, neobviňovali je a neztěžovali jim jejich práci," řekl ve středu premiér Šaron po schůzce s prezidentem Mošem Kacavem.  "Útočte na mě. Já jsem za to (odsun) odpovědný. Obviňujte mne," vyzval premiér z obrazovky.

Šaron přiznal, že ani on sám nemůže sledovat záběry z nucené evakuace bez pláče: "Zlomilo mi to srdce, když jsem to viděl." 

Morag je vyklízen násilím

První osadníci z Moragu byli naloženi do autobusů a násilně vystěhováni. Matky s dětmi se nakonec rozhodly odejít z mateřské školky, což zpočátku odmítaly. Nejmenší děti nakládali vojáci do autobusu v kočárcích, starší pak odnášeli v náručí. Mnozí vojáci prý měli slzy v očích.

Vojáci a policisté také pronikli do místní synagogy, kde se někteří osadníci zabarikádovali. Stovky vojáků ze synagogy začali vyvádět plačící obyvatele. Jako prvního vyvedli dva vojáci křičícího muže s přehozeným bílým modlitebním šálem. Mladí ortodoxní židé, kteří se uchýlili do synagogy, se rozhodli jen pro pasivní odpor a nechali se vojáky vynést do přistavených autobusů.

Plačící osadník z Neve Dekalimu, který musel opustit svůj dům. Foto REUTERS

Ráno izraelské bezpečnostní síly prolomily barikádu u vjezdu do města. "Chystáme se evakuovat osadníky, kteří se ještě zdržují v Moragu, protože vyjednávání o jejich dobrovolném odchodu skončila nezdarem," řekl před zásahem v izraelském rozhlase policejní velitel Haggai Dotan.

Přesný počet osob, které ještě v Moragu setrvávají, není podle něj znám. Jejich evakuaci ale Dotan označil za "záležitost několika hodin".

Centrem odporu je Neve Dekalim

Vojáci a policisté v Neve Dekalimu začali dopoledne nakládat první demonstranty do autobusů, které je odvezou pryč. Neozbrojení vojáci postupují v osadě dům od domu a nařizují obyvatelům, aby je opustili. Čelí přitom demonstrantům, kteří je zahrnují výčitkami, házejí na ně hromady odpadků a pálí pneumatiky. 

Osadník z Neve Dekalimu před barikádou z hořících pneumatik. Foto REUTERS

"Přišli jsme provést evakuaci. Neodejdeme, dokud nebude osada prázdná," řekl velitel jižního vojenského okruhu generálmajor Dan Harel. "Budeme postupovat pomalu. Doufáme, že na konci dne budeme stále silní."

"Nechci odsud. Nechci," citovala agentura Reuters plačící mladou ženu, kterou vynesly z jejího domova čtyři příslušnice armády. Ze synagogy přitom zazněl nápěv Ani Maamin, Vyznání víry, s nímž mnozí Židé vstupovali do nacistických plynových komor.

V Neve Dekalimu zaujali izraelští vojáci pozice u synagogy, kde zpívají osadníci. Neve Dekalim je baštou odporu proti odsunu Izraelců z pásma. Kolem 2000 lidí se tam zabarikádovalo v hlavní synagoze. Kromě osadníků jsou to hlavně mladí lidé ze západního břehu Jordánu, kteří přijeli vystěhovávané obyvatele podpořit. Mladí radikálové jsou také na střechách budov. V Neve Dekalimu zůstává podle odhadů armády kolem poloviny obyvatel.

"S obyvateli osady budeme jednat s mimořádným a profesionálním taktem. Ostatní budou jednoduše vykázáni a vyvezeni do vazebního centra v Beerševě (na jihu Izraele)," uvedl místní policejní velitel Avi Zelba

Příslušníci ozbrojených sil vyvádějí se pokoušejí otevřít dveře domu osadníka z Neve Dekalimu. Foto REUTERS

Na vyklizení má stačit 48 hodin

Ve středu mají být vyklizeny osady Bedolah a Ganej Tal, k nimiž už se armáda přesunula. Podle izraelských médií se ale obyvatelé Ganej Talu rozhodli osadu opustit v klidu.

Všechny osady v pásmu bude možné podle vládního koordinátora pro odsun Evala Giladiho vyklidit do 48 hodin: "Je to realizovatelný odhad. Vycházíme však z toho, že je dost času," Giladi prohlásil, že odpor proti odsunu ztroskotal.

Ve středu mají být opuštěny i osady Katif, Tel Katifa a Kerem Atzmona, v nichž obyvatelé zůstávají stejně jako v osadách Kfar Darom, Netzarim, Atzmona and Širat Hajam.

Naopak osady Dugit, Peat Sadeh a Rafiah Jam jsou už prázdné. Někteří z osadníků však svůj majetek raději zapálili, než by ho nechali Palestincům.

V Nisanitu na severu pásma Gazy, který byl oficiálně prohlášen za vyklizený, byla přerušena dodávka elektřiny a buldozery už začaly strhávat opuštěné domy, byť původně měly zůstat Palestincům.

Vicepremiér Šimon Perez ke stažení, jež vyvolalo silný odpor části obyvatel Izraele, uvedl: "Je to dobré pro Izrael, je to dobré pro Palestince, je to dobré pro mír. Je to reálný krok směrem k míru a nejobtížnější úkol na Blízkém východě."

Reklama

Výběr článků

Načítám