Hlavní obsah

Vyklízení osad v pásmu Gazy doprovázejí potyčky

– NEVE DEKALIM
Právo, Novinky, ČTK, Břetislav Tureček

O půlnoci místního času (23:00 SELČ) vypršela lhůta, během níž se mohli izraelští osadníci dobrovolně vystěhovat z osad v pásmu Gazy. Zatím nejsou hlášeny násilné evakuace z pásma, které stejně jako západní břeh Jordánu Izrael okupuje 38 let. Podle odhadů izraelských úřadů se vystěhovala zatím polovina z asi 9000 osadníků.

Článek

Na protest proti postupující evakuaci se kolem poledne ve městě Netivot pokusila upálit 54letá žena. Ve velmi vážném stavu byla převezena do nemocnice, informovala televize CNN.

Evakuace se týká nejen 21 osad v pásmu Gazy, ale i čtyř na západním břehu Jordánu. Podle izraelského ministra obrany Šaula Mofaze by měla trvat "více méně dva týdny".

K osadám v pásmu Gazy i o půlnoci směřovaly desítky autobusů s izraelskými vojáky. Při evakuaci má být nasazeno nasazeno na 50 000 vojáků a policistů.

Poslední den, kdy mohli zbývající židovští kolonisté opustit okupované pásmo Gazy, zarámovaly krvavé násilnosti a překvapivá brutalita radikálních demonstrantů. Od půlnoci každému ze zůstávajících hrozí násilný odsun speciálně vycvičenými komandy vojáků a policistů, odpor extremistů však šokoval už v úterý.

"Nevidím, nevidím!" křičel policista, jemuž militantní Židé u osady Neve Dekalim vychrstli do obličeje neznámou žíravinu. Extremisté také napadli několik novinářů, televiznímu štábu rozbili kameru, a jednomu reportérovi brýle na obličeji. Barvy a chemikálií na uniformách nebyli ušetřeni ani zasahující vojáci, kteří do osady přijeli zajišťovat přistavení kontejnerů na majetek kolonistů.

Přespolní mladíci jsou násilnější než osadníci

Právě Neve Dekalim, největší osada v pásmu Gazy, byla jedním z epicenter řádění mladých extremistů, kteří ze západního břehu Jordánu do Gazy přijeli hájit osady a zjevně přitom mají menší zábrany než místní obyvatelé. Mezi oběma tábory vyhrocuje napětí a úterní srážky u vjezdu do osady také uklidnil až apel osadnických vůdců na demonstranty.

Jeden z osadnických předáků Eran Steinberg ale Právu řekl, že má pro mladé plné pochopení. "Jediné násilí, které tu vidím, jsou útoky vojáků na domy, kde žijeme už po tři generace. Ani mladým se nelze divit, že napadají vojáky a jejich vozidla, pouze brání svá základní práva."

K výpadům na novináře Steinberg řekl, že od nich demonstranty osobně odrazuje. "To nejsou naši nepřátelé, naopak je můžeme potřebovat," vysvětlil. "Na druhou stranu žurnalisté musejí počítat s riziky, stejně jako třeba v Iráku."

Podobné skupiny, které napadaly lidi v Neve Dekalim a pálily tam pneumatiky, blokovaly stejným způsobem vstup do osady Kfar Darom, kde armáda ráno prorazila ocelovou bránu. Osadníci z Homeše napadli dva domy v nedaleké palestinské vesnici, v Gal Or jeden kolonista utrpěl popáleniny, když odcházející obyvatelé zapalovali své domy. Kolonisté ničili plameny svá stavení i v Bedolachu, Peat Sade a Alaj Sinaj.

Mluvčí premiéra Ariela Šarona Ra"anan Gisin přesto situaci pro Právo popsal jako uspokojivou. "K incidentům došlo v místech, kde jsme to očekávali, a neměly širší charakter," řekl večer.

Evakuační rozkazy

Armáda i v úterý rozdávala evakuační rozkazy a mnoho osadníků také vládního výnosu poslechlo - v Gaze i na severu západního břehu Jordánu tak bylo do půlnoci vystěhováno šest či sedm z 25 osad vyčleněných k likvidaci. Například v sekulární osadě Rafijach Jam kolonisté pokojně odešli a vynesli ceremoniálně tóru.

Ve zbývajících vesnicích může už ve středu ráno začít násilné vyvlékání osadníků i přespolních extremistů, které je považováno za nejcitlivější bod celé evakuace. "Kde police a armáda zasáhne jako první, bude určeno až během noci na základně operativních poznatků," tvrdil Gisin. Jeden z důstojníků ale ve stejné chvíli anonymně připustil, že o prvotních cílech zásahu již bylo rozhodnuto. Mezi novináři se spekulovalo především o největším táboře extremistů Širat Hajam, kde se večer zabarikádovalo na 700 mladých.

Během dvou dní úřady v Gaze zatkly na 800 lidí, jen v Neve Dekalim v úterý policie zadržela pět desítek lidí. Většina jich však byla později propuštěna, samozřejmě mimo zakázanou zónu.

Desítky lidí naposledy vyjely přes Kisufim

Přes přechod Kisufim mezitím z Gazy vyjížděly stovky naložených nákladních automobilů i vozidel s osadníky, kteří se v poslední minutě rozhodli pro dobrovolný odchod. Zajistili si tak nárok na plnou kompenzaci - ti, co lhůtu nedodrželi, mohou ztratit i třetinu odškodného dosahujícího až několika miliónů korun.

Přesto tito svolnější kolonisté při poslední cestě ze svých domovů netajili zlost a rozčarování. "Je to děsivé, takto zacházet s lidmi," řekla na dotaz Práva paní Civa, která řídila auto zaplněné čtyřmi dětmi, dekami, taškami s oblečením a zarámovanými obrazy. "Tohle Šaron neměl dělat," vzkázala věřící žena se šátkem premiérovi přes novináře tísnících se u jejího okénka.

Někteří cestující vůbec neměli náladu s kýmkoli hovořit a tvrdě odsekávali i vojákům a policistům, kteří naposledy ověřovali jejich doklady a elektronicky zaznamenávali, že dotyční kolonisté již pásmo navždy opustili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám