Hlavní obsah

O půlnoci vyprší ultimátum dané osadníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelská armáda v úterý pokračuje v pásmu Gazy v distribuci příkazů k vystěhování. Zatím bylo vyklizeno pět z 21 židovských osad. Na západním břehu se vyprázdnily osady Kadim a Ganim. Úřady upozornily, že neopustí-li vzdorující obydlí v následujících hodinách, přijde na řadu síla. V Izraeli se začalo spekulovat o předčasných volbách.

Článek

Termín opuštění osad skončí v úterý v půlnoci. Ve středu ráno bude spuštěna vojenská a policejní operace.

Osadníci budou deportovaní silou, upozornil izraelský premiér Ariel Šaron. Celý krok zároveň označil za bolestivý. Izraelské rádio v této souvislosti upozornilo, že vzdorující budou krátce před zásahem upozorněni a budou mít poslední šanci odejít dobrovolně.  

Média odhadují, že osady odmítá opustit více než pět tisíc osob. Velká část z nich pobývá v pásmu Gazy nezákonně. Přišli v uplynulých dnech podpořit své souvěrce. Policie dnes zatkla 500 lidí, kteří se snažili do oblasti dostat.

Úřady odhadují, že dobrovolně nakonec odejde asi 2,5 tisíce vzdorujících. Stejný počet bude vyveden násilím. Délku celé akce odhadlo izraelské rádio na dva týdny.  

Úvahy o předčasných volbách

Kontroverzní evakuace židovských osad v Gaze a na západním břehu Jordánu může vyvolat předčasné volby v Izraeli. Řekl to mluvčí vlády  Avi Pazner pro francouzské rádio.

"Je možné, že budou v Izraeli předčasné volby," konstatoval pro stanici Inter radio. Pazner ale připustil, že Šaron "vzal na sebe velmi riskantní politický úkol a jeho strana Likud je navíc v celé věci rozdělena".

Připomněl tak postoj dnes již bývalého ministra financí Benjamina Netanjahua. Ten kvůli likvidaci osad podal demisi. [celá zpráva]

Právě on by mohl podle spekulací nakonec Šarona odstranit z pozice šéfa Likudu. "Viděno politicky, pozice Ariela Šarona není dobrá. Rozhodne se v příštích týdnech, měsících, zda bude schopný ukázat svou politickou sílu, svůj politický vliv," pokračoval mluvčí. Řádný termín voleb je určen na listopad 2006.

Izrael okupuje území v pásmu Gazy 38 let. Řada osadníků považuje zemi za danou Bohem.

Anketa

Přinese podle vás evakuace židovských osad mír mezi Izraelci a Palestinci?
Ano
23,3 %
Ne
76,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám