Hlavní obsah

Na Londýn prý neútočila al-Kajdá

LONDÝN

Červencové teroristické útoky na Londýn nenařídila síť Usámy bin Ládina al-Kajdá a dvě vlny útoků v britské metropoli spolu navzájem nesouvisely. Uvedl to o víkendu s odvoláním na nejmenované policejní a zpravodajské zdroje deník The Independent.

Článek

Pachatelé neúspěšného útoku z 21. července chtěli napodobit sebevražedné útočníky, kteří o dva týdny dříve, 7. července, připravili v londýnském metru a jednom z autobusů o život 56 lidí a dalších 700 zranili. Obě skupiny islámských radikálů velmi pravděpodobně operovaly nezávisle na sobě a nestála za nimi al-Kajdá.

"Rozhodující je, že události nemají spojitost," uvedl zdroj blízký britským protiteroristickým úřadům. "Všechny řeči o mužích z al-Kajdá se v současnosti zdají být jako vystřižené z filmového scénáře," dodal policejní zdroj.

Někteří specialisté na protiteroristický boj však poukazují na skutečnost, že o faktické izolovanosti útočníků nelze hovořit. Podle nich by pro islámské teroristy v Británii bylo velmi obtížné sestrojit nálože bez toho, že by prošli příslušným výcvikem v Pákistánu, Afghánistánu nebo další podobné zemi.

Na druhé straně z poznatku, že za oběma vlnami útoků nestál jeden organizátor, vyšetřovatelé usuzují, že v Británii by se mohly ukrývat další soběstačné teroristické buňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Teror otřásl Londýnem

Teroristé v červenci udeřili v Londýně. Čtyři exploze v autobusech a metru si 7. vyžádaly přes padesát mrtvých a zpřísnění bezpečnostních opatření v celé...

Výběr článků

Načítám