Hlavní obsah

Zřícené letadlo mířilo z Kypru do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Letadlo kyperské charterové společnosti Helios Airways, jež se v neděli dopoledne zřítilo nedaleko Atén, mířilo do Prahy. Novinkám to potvrdila mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková. Přistát mělo ve 13:10 na Ruzyni, po mezipřistání v Aténách. Na palubě bylo 121 lidí a pád stroje nikdo nepřežil. Pravděpodobně umrzli ještě před tím, než se zřítili.

Článek

Podle Kovaříkové se jednalo o Boeing 737 letící pod označením ZU522. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře úřad zkoumá, zda na palubě zříceného letadla byli čeští občané. "Zatím nemám žádné informace," uvedl.

Podle premiéra Jiřího Paroubka v letadle zřejmě žádní Češi nebyli. Řekl to České televizi. V letadle bylo podle něj 80 dětí z Řecka, premiér vyjádřil jejich rodinám soustrast. Nevyloučil, že mezi patnácti zbývajícími cestujícími mohl být Čech. Tato varianta zatím není potvrzena, uvedl. Na palubě bylo 115 cestujících a 6 členů posádky.

Operátorka společnosti Helios Airways na letišti v kyperské Larnace odmítla Právu sdělit jakékoli informace s tím, že "všichni lidé zodpovědní za případ jsou na letišti a vyjádří se až později".

Kdo byl na palubě?

I když od nehody uplynulo již několik hodin, stále nebyly plně objasněny údaje o lidech na palubě. Dostupné informace se velmi liší, ale nejsou zprávy, že by mezi pasažéry byli občané ČR. Řecká policie již zná totožnost obětí nehody, ale odmítá ji zveřejnit dokud nebudou informovány jejich rodiny.

Řecká média i letecká společnost Helios Airways, jejíž letoun se dnes zřítil u Atén, potvrzují, že na palubě bylo 48 dětí nebo mladých lidí. Zástupce společnosti Jorgos Dimitriu podle agentury AFP uvedl, že většina osob na palubě byli Kypřané. Mezi nimi bylo 48 mladých lidí, kteří měli dále letět do Prahy. Letěl podle něj také jistý počet Řeků a velmi málo cizinců.

Řecká televize ERT uvedla, že v Aténách mělo vystoupit 59 dospělých a osm dětí, dále do Prahy mělo pokračovat 46 dospělých a dvě děti.

Paroubek dodal, že nehodu podle zpravodajských informací způsobila technická závada, nikoli teroristé.

Cestující umrzli

Letadlo se podle informací očitých svědků, na něž se odvolává řecký rozhlas, roztříštilo o stěnu pohoří asi 30 kilometrů severně od metropole.

Příčina nehody zatím není známa. Jeden z cestujících na palubě letadla poslal SMS zprávu svému bratranci, že zřejmě umrznou k smrti poté, co se letadlo rozbila klimatizace. "Pilot zmodral ve tváři. Bratranče, sbohem, mrzne," stihl ještě podle řecké televize napsat. "Víceméně se dá říct, že umrzli," potvrdil premiér Paroubek, který pověřil shromažďováním informací zpravodajské služby.

O nezvyklé situaci v řídícím prostoru letadla informovali podle řeckého ministerstva obrany i piloti dvou vojenských strojů F-16, které armáda vyslala do oblasti, když se spoj z Larnaky do Atén odmlčel. Podle těchto informací nebyl kapitán v kokpitu vůbec vidět a druhý pilot seděl v sedadle zhroucený. V prostoru cestujících bylo vidět visící kyslíkové masky.

Stroj se zřítil v neobydlené oblasti, kterou tvoří skalnaté vrcholy a hluboká údolí. CNN přinesla záběry kyperské televize, jak se řečtí záchranáři prodírájí hornatým terénem  a míjejí přitom trosky letadla. Ty jsou rozesety po širokém okolí. Na místě je zkoumají vyšetřovatelé, kteří se snaží určit příčinu pádu letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám