Hlavní obsah

FBI varovala města v USA před novými útoky al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americkým městům Los Angeles, New York a Chicago hrozí, že se stanou terčem teroristických útoků. Připravuje je mezinárodní síť al-Kajdá, jež by mohla k atentátům použít cisternové vozy s pohonnými látkami. Varování zaslal Federální úřad pro vyšetřování (FBI) policiím v metropolích. V pátek je publikoval deník New York Times (NYT).

Článek

Obavy z podobných budoucích útoků ve třech městech, hlavně v Kalifornii, se opírají o informace jistého zpravodajského zdroje ze zámoří, uvedla mluvčí FBI Laura Eimillerová v oběžníku. Ten oproti dřívějším varováním před terorem neupřesnil, jak věrohodné to jsou informace. Podotkl ale, že teroristé zvažují krádeže cisteren s pohonnými hmotami, jež by použili jako smrtící zbraně.

Ve čtvrtek policejní představitelé poznamenali, že informace nejsou ověřené a že varování rozeslané internetovou poštou je jen prevencí. Dodali, že vzhledem k situaci kolem terorismu je třeba přistupovat ke každé možné hrozbě jako ke skutečné. Varování dostaly i vládní instituce ve Washingtonu.

Od teroristických útoků pomocí unesených letadel v září 2001 v New Yorku a Washingtonu platí ve Spojených státech zvýšená pohotovost bezpečnostních sil. Al-Kajdá opakovaně pohrozila novými atentáty proti americkým cílům, a to i v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám