Hlavní obsah

Chodorkovskij je v přísnější cele s jedenácti spoluvězni

Právo, ČTK, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Bývalý šéf ruského ropného koncernu Jukos Michail Chodorkovskij, odsouzený koncem května za daňové podvody k devíti letům odnětí svobody, byl přeložen do cely s přísnějším režimem, kterou bude sdílet s dalšími jedenácti vězni.

Článek

Dosud byl Chodorkovskij vězněn spolu se čtyřmi odsouzenci a v cele měl k dispozici ledničku, noviny, a mohl sledovat televizi. Podle advokáta Jurije Schmidta má být tímto způsobem ztížena situace jeho klienta před odvolacím procesem, který proběhne na podzim, a je ve skutečnosti trestem za nedávné články, jež publikoval v listu Vědomosti.

Chodorkovskij v nich mimo jiné vyjádřil přesvědčení, že proces podobný jeho už dalším ruským podnikatelům nehrozí. "Státní moci chybí síla, energie i přesvědčení o vlastní práci, aby mohla zaútočit ještě na další společnosti," řekl Chodorkovskij. Jen tři dny předtím z vězení vzkázal, že politická scéna v Rusku se nevyhnutelně obrátí doleva.

Podle některých ruských poslanců může zpřísnění režimu souviset s čerstvými spekulacemi, podle nichž se Chodorkovskij rozhodl kandidovat v prosincových doplňovacích volbách do parlamentu. Dokud soudní rozhodnutí nenabylo právní moci, zákon někdejšímu magnátovi volební účast povoluje.

Chodorkovskij byl odsouzen za daňové machinace, jichž se v Rusku podle nezávislých expertů v téže době dopouštěla celá řada dalších oligarchů. Proto považují jeho kauzu spíše za politickou: magnát dráždil Kreml nejen svou štědrostí vůči opozičním stranám před parlamentními volbami, ale i projektem soukromého ropovodu do Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám