Hlavní obsah

Discovery úspěšně přistál v Kalifornii

CNN, Novinky, DPA, ČTK, lh, NASA
MYS CANAVERAL

Raketoplán Discovery v úterý ve 14:11 SELČ úspěšně dosedl na vojenském letišti Edwards v Kalifornii. Mise sedmičlenné posádky trvala téměř 14 dní. Astronauti během ní mimo jiné provedli opravu stroje v kosmu, vůbec první svého druhu v historii. Přistání raketoplánu Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) několikrát odložila.

Článek

Discovery začal sestupovat z oběžné dráhy ve 13:06 SELČ. Na kalifornském letišti Edwards dosedl podle plánů ve 14:11 SELČ. CNN popsala průběh akce jako "krásný", "výjimečný" a "nádherný".

V oblasti panovalo během manévru pěkné počasí. Je tam 22 stupňů Celsia a vane mírný vítr. 

Raketoplán čeká nyní další cesta, a to z Kalifornie na Floridu. Jeho  přepravu provede Boeing 747. Celá mise Discovery se tak značně prodraží. Na její další průběh bude dohlížet mimo jiné 174 osob, které se narychlo letecky přesunuly do Kalifornie, dalších 78 lidí se přesouvá po zemi.

Autor: Novinky.cz s použitím Google.com

Příprava na speciální přelet zabere týmu odborníků nejméně šest dní.  

Odklady a přesun

NASA původně počítala s tím, že stroj přistane na floridském Mysu Canaveral. Tam ale dnes panuje špatné počasí, jež zhatilo dosednutí Discovery na Zem už v pondělí. [celá zpráva]

NASA v úterý nejdříve odložila první plán přistání raketoplánu o 90 minut. Nový termín počítal s ukončením téměř čtrnáctidenní mise ve 12:43 SELČ. LeRoy Can odpovědný za její řízení už ráno přitom sdělil: "Když nebude možné přistát v Kennedyho centru na Floridě, zaměříme se na Edwardsovu základnu."

Jeho předpoklad se naplnil. Američané krátce po 11 SELČ rozhodli, že přesunou celou akci na vojenskou základnu Edwards v kalifornské poušti, kde panovaly dobré meteorologické podmínky.

Mraky a déšť

NASA sedmičlennou posádku na změnu plánu upozornila na problémy s počasím ještě před zahájením prvních úkonů nutných k přistání.

Předpověď počasí pro Kennedyho centrum na Floridě byla totiž stejná jako v pondělí, meteorologové nevylučovali nízkou oblačnost, mírný vítr a možnost deště.

"Dnešní ráno může být oblačná pokrývka ve výši 500 stop, a ta by zakryla přistávací dráhu," uvedl astronaut Mike Fincke, který strávil celkem 6 měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Posádka v očekávání

Astronaut Mike Fincke řekl, že velitelka raketoplánu Eileen Collinsová nebude mít moc času vidět ranvej. Podle něj to však není problém. "Eileen Collinsová je zkušená testovací pilotka a je schopná dosednout i se zavázanýma očima," sdělil, ale hned dodal: "Není však důvod takto riskovat."

Astronauti byli probuzeni ve 2:39 SELČ . "Jsme si jistí, že se dotkneme nohama země," sdělila specialistka Wendy Lawrencová, které je také v sedmičlenné posádce.

Reklama

Související články

Astronauti z Discovery vystoupili do vesmíru

Dva astronauti z amerického raketoplánu Discovery vystoupili v pondělí kolem tři čtvrtě na devět ráno do vesmíru. Jejich mise bude trvat 6,5 hodiny. Jejím...

Astronaut odstranil závady na spodku Discovery

Americký astronaut Stephen Robinson ve středu opravil nerovnosti na tepelném štítu raketoplánu Discovery, aby se plavidlo mohlo hladce vrátit na Zem. Oznámil...

Výběr článků

Načítám