Hlavní obsah

Írán spustil navzdory EU závod na zpracování uranu

TEHERÁN

Írán v pondělí oznámil že obnovil činnost v jaderném provozu na zpracování uranu u Isfahánu. Potvrdil to zástupce ředitele íránského Úřadu pro jadernou energii Muhammad Saídí. Íránské vedení přistoupilo k tomuto kroku navzdory varování Evropské unie, že takové rozhodnutí přiměje Radu bezpečnosti OSN k projednání íránského jaderného programu a pravděpodobně i k vyhlášení sankcí vůči Teheránu.

Článek

"Provoz na zpracování uranu u Isfahánu zahájil pod dohledem Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) činnost," sdělil Saídí novinářům shromážděným v isfahánském jaderném zařízení.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se stali svědky rozlomení pečetí nainstalovaných před časem samotnou MAAE a následně i obnovení provozu.

Stanovisko inspektorů MAAE zatím agentury nepřinesly, na úterý svolali krizovou schůzku. Inspektoři jsou v provozu  přítomni, neboť tam instalují kamery, který monitorují pro MAAE výrobu.

Irán vyměnil vyjednavače

Írán také vyměnil v pondělí vyjednavače o jaderném programu Hassana Rohaního, nahradil ho Ali Larijani, který dříve šéfoval státnímu rozhlasu.

Írán zastavil provoz v Isfahánu v listopadu 2004, kdy souhlasil s požadavkem Evropské unie ukončit veškeré své jaderné aktivity s tím, že se bude jednat o perspektivě íránského jaderného programu. Následně ale Teherán vyjádřil nespokojenost nad "vleklými" rozhovory s Británií, Francií a Německem.

V sobotu íránští diplomaté odmítli evropský návrh ekonomických a politických pobídek výměnou za to, že se Teherán navždy zřekne svých jaderných ambicí.

Írán trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový a bude sloužit k výrobě energie. Je ochoten dát záruky, že nebude vyvíjet jaderné zbraně. Nechce však jaderné palivo dovážet a míní zpracovávat doma vytěžený uran a obohacovat jej. Právě vysoce obohacený uran se dá využít pro výrobu jaderných zbraní.

Závod v Isfahánu podle sdělení novinářů střeží tucty protiletadlových baterií. Írán se obává možného útoku Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán údajně obnoví některé jaderné aktivity

Írán je definitivně rozhodnut obnovit v pondělí některé své citlivé jaderné aktivity. Tento krok zdůvodňuje tím, že mu Evropská unie nepředložila své návrhy...

Výběr článků

Načítám