Hlavní obsah

Atentátníci z Londýna jsou již obviněni

LONDÝN

Před londýnským soudem byli v pondělí obviněni další dva muži v souvislosti z nezdařenými atentáty v metru a v autobusu z 21. července. Dva jiní muži byli obviněni už v neděli. Všichni čtyři měli u sebe nálože, tři z nich se je pokusili odpálit.

Článek

Muktar Said Ibrahim, který se pokusil odpálit nálož v autobusu,  a Ranzi Mohhamed, jenž zaútočil v metru ve stranici Warren Street  byli už v neděli obviněni z pokusu spáchat vraždu. V pondělí byl ze stejného činu obviněn Yasin Hassan Omar, který se pokusil spáchat bombový atentát ve stanici Oval. Manfo Kwaku Aseidu, jehož nálož byla nalezená v parku Wormwood Scrubs, čelí obvinění, že vraždu plánoval a že měl v držení výbušniny. Zatím nebylo zveřejněno, proč nezaútočil.

Pátý atentátník Osman Hussain, známý také jako Hamdi Isaac, jenž se pokusil zaútočil ve stanici Shepherd´s Bush, je ve vazbě v Itálii, kde byl zadržen. Vydání do Británie se brání. [celá zpráva]

V neděli byli také v souvislosti s neúspěšnými atentáty obviněni Siraj Yassin Abdullah Ali a Wharbi Mohammed.

Další tři muži byli obviněni v sobotu kvůli zatajování informací vedoucích k dopadení pachatelů, tomuto obvinění čelí celkem šest lidí včetně Hussainovy ženy Yeshshiembet Girmaové a její sestry Muluemenet. [celá zpráva] Celkem je obviněno 12 osob.

Nebezpečí z východní Afriky, kde působila al-Kajdá

Nejméně tři z podezřelých z útoků na Londýn 21. července, včetně Osmana Hussaina, pocházejí z východní Afriky, narodili se v Somálsku, Etiopii a Eritreji a zatím není jasné, zda v nedávné minulosti tyto země navštívili. Právě v této části afrického kontinentu jsou stále aktivní skupiny napojené na al-Kajdá a je možné, že dále sílí.

"Je to skutečná hrozba. Není pochyb, že ta síť tam existuje a může udeřit znovu," řekl analytik pro východní Afriku Matt Bryden.

Do Súdánu zamířil před 14 lety Usáma bin Ládin spolu s veterány z afghánské války. Súdán na naléhání USA bin Ládina roku 1996 vyhostil a terorista odešel do Afghánistánu. Nechal však za sebou buňky al- Kajdá, z nichž dvě později zaútočily na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii. Při atentátech zahynulo 12 Američanů a přes 200 Afričanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám