Hlavní obsah

Část Bulharska je pod vodou

SOFIA

Nejméně pět lidí přišlo o víkendu o život při záplavách, které nejvíce postihly jižní a západní oblasti Bulharska. Přes 10 000 lidí muselo být evakuováno. V šesti krajích byl vyhlášen stav ohrožení. Podle bulharské televize bylo zaplaveno již 131 lokalit, v nichž žijí přes dva milióny lidí.

Článek

Letošní záplavy v zemi si dosud vyžádaly 17 lidských životů. Škody podle šéfa Civilní ochrany generála Nikoly Nikolova přesáhly 255 miliónů eur (7,7 mld. Kč).

Nejhorší situace je v okolí Sofie, kde jsou zaplavené desítky vesnic a pod vodu jsou i desítky kilometrů silnic a železnic. Železniční spojení mezi Sofií a přístavem Burgas bylo dočasně omezeno, na mnoha místech je neprůjezdná i dálnice ze Sofie do Varny, protože bylo strženo několik mostů.

Zaplavené jsou také mnohé ulice na předměstích bulharské metropole. Státní energetická společnost přerušila v těchto oblastech dodávky elektřiny a nefungují ani telefony, bez elektřiny je na sto obcí.

V městečku Elen Pelin nedaleko Sofie úřady musely evakuovat v sobotu večer na tři tisíce lidí, protože celé město bylo zaplaveno vodou. K záchraně obyvatel byly nasazeny armádní transportéry. Desítky zatopených domů se sesypaly.

Zatopené jsou také sklepy a níže položené ulice v druhém největším bulharském městě Plovdivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám