Hlavní obsah

Tatry: turisté hledají levnější bydlení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

První letní turistická sezóna po loňské katastrofě ve Vysokých Tatrách je na první pohled úspěšná. Hory jsou plné turistů, parkoviště nestačí zájmu motoristů, na lanovky se stojí fronty a turistické chodníky jsou plné obdivovatelů zdejší přírody.

Článek

Stěžují si jen hoteliéři, protože turisté bydlí raději v kempech, v malých levnějších penziónech nebo v soukromí. Sezóna je v plném proudu, ale například v hotelu Grand ve Starém Smokovci nabízejí dvacetiprocentní slevu na ubytování. V Grand hotelu Praha v Tatranské Lomnici zase poskytnou slevu v případě, že jde o skupinu turistů, která se chce ubytovat minimálně na sedm dní. Naopak beznadějně plný je třeba hotel Rysy v Tatranské Štrbě.

Po listopadové kalamitě už v Tatrách funguje železnice, služby se zlepšily, většina turistických chodníků je schůdná. "Jsem spokojen se službami a cítím se výborně, ostatně jako vždy ve Vysokých Tatrách. Na zničené lesy je ale moc smutný pohled," říká Zsolt Nyerges z Budapešti.

"Je tu krásně, jen ceny se mi zdají přemrštěné. Podle účtenek jsem zjistil, že 19procentní daň z přidané hodnoty prodražila restaurace i ubytování. Bydlím proto radši v soukromí, kde platím za noc stále přijatelných 250 korun," konstatuje český turista z Kladna.

Šéf Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý si pochvaluje především začátek prázdnin. "V Česku i na Slovensku dobře vycházely svátky a návštěvníků bylo v Tatrách dost. Potom se pokazilo počasí a bylo cítit úbytek turistů," říká. V případě horšího počasí turisté prohlížejí památky na Spiši nebo navštíví aquaparky v Popradu a v Liptovském Mikuláši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám