Hlavní obsah

Zdravotní stav lidí z ruské ponorky je uspokojivý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská miniponorka AS-28, která uvízla v Beringově moři, byla v neděli ráno s pomocí britského robota vysvobozena z kabelů podmořské antény i rybářské sítě a vyplula na hladinu moře. Všech sedm členů posádky žije. Jejich zdravotní stav je "uspokojivý".

Článek

"Tancovala jsem. Byla jsem šťastná. A plakala a zase tancovala štěstím," popsala své pocity poté, co se dozvěděla o záchraně svého muže, Jelena Milaševská - manželka velitele ponorky Vjačeslava Milaševského.

Doma na něj vedle ní čekají také dvě téměř dvouleté dcery, dvojčata.

Otevřeli poklop

"Posádka otevřela poklop sama. Vyšla na povrch. Následně přešla na záchrannou loď Alages, kde je lékaři prohlédli," popsal první šťastné minuty za ruské námořnictvo jeho čelní představitel admirál Viktor Fjodorov.

"Společná operace námořnictva sblížila. Děkuji Američanům, Britům a Japoncům," podotkl. Doplnil, že sedm mužů - šest námořníků a civilní inženýr - bylo vzápětí přepraveno do hlavního města Kamčatky.

Z Kamčatky ještě dopoledne odletěla americká letadla i s technikou. Britové je budou následovat v nejbližších hodinách.

Ranní operace

Speciální dálkově řízené britské podmořské plavidlo Scorpion se ponořilo k miniponorce uvízlé v hloubce asi 190 metrů dnes v 00:30 hodiny SELČ. Po zhruba pěti hodinách práce se v 05:20 SELČ se batyskaf vynořil z vody.

Videosnímek ponorky uvízlé na dni Beringova moře. Foto: REUTERS

Britský robot nejdřív rozstřihl kabely a hadice antény, které držely ponorku na dne. Při odstraňování rybářské sítě namotané na lodní šroub ale došlo k poruše zařízení. Práce proto musela být přerušena a stroj byl vytažen na hladinu moře k opravě, která trvala asi půl hodinu. O co přesně šlo, nebylo oznámeno.

Po opravě se Scorpion vrátil k ponorce a dokončil odstraňování rybářské sítě z lodního šroubu, což umožnilo vyplutí plavidla na povrch. Zhruba 15 minut poté byl otevřen kryt miniponorky a bylo zjištěno, že všichni členové posádky žijí.

"Chtěl bych poděkovat svým britským kolegům za jejich pomoc při záchraně posádky," řekl další vysoce postavený představitel ruského námořnictva Vladimir Pepeljajev. "Zdravotní stav mužů je uspokojivý," doplnil.

Měli štěstí

Ruská miniponorka AS-28 prováděla podvodní průzkum v rámci vojenského cvičení u poloostrova Kamčatka, když se ve čtvrtek na její lodní šroub namotala rybářská síť. [celá zpráva]

Pohyb jí znemožňují také kabely podmořské antény, která je součástí pobřežního bezpečnostního systému. Anténa je zatížena kotvou vážící 60 tun.

Batyskaf AS-28 má objem 110 metrů krychlových; jeho délka činí 13,5 metrů a výška 5,7 metrů. Ironií osudu je hlavním účelem ponorky AS-28 pomáhat zachraňovat posádky větších ponorek při jejich haváriích.

Časová chronologie nehody:

  • 3. 8.: vojenský batyskaf AS-28 uvízl se sedmi námořníky na palubě na dně Beringova moře
  • 4. 8.: batyskaf byl objeven; na dně se zachytil při provádění podvodního průzkumu, když se na jeho lodní šroub namotala rybářská síť. Posádka měla mít podle rozporuplných zpráv kyslík nejméně na 24 hodin.
  • 5. 8.: velení ruského námořnictva požádalo o pomoc kromě USA i Japonsko. Japonci vyslali čtyři lodě, americká strana dvě záchranná plavidla a letecky tři miniaturní záchranné ponorky bez posádky. Na místo již dorazila desítka ruských vojenských a záchranných plavidel. 
  • 6. 8.: záchranářům se podařilo zachytit uvízlé podmořské plavidlo do smyček z kabelů a zahájili pokus zvednout ponorku blíž k hladině. Na místo nehody se chvatně přesouvaly britská robotická ponorka Scorpio a tři americké Super Scorpio.
  • 7. 8.: dálkově řízené britské podmořské plavidlo Scorpio- 45 se v 00:30 SELČ ponořilo k AS-28 a začalo záchranné práce; akce musela být asi na půlhodinu přerušena pro poruchu Scorpia, ale v 05:20 SELČ byla miniponorka osvobozena a mohla vyplout na hladinu.

Zdroj ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám